Gnocchi z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni

Bardzo smaczna propozycja na obiad. Ziemniaczane kluseczki we włoskim stylu podane z wędzonym łososiem, parmezanem i podprażonymi na patelni pestkami dyni. Przepis jest prosty, a efekt zwala z nóg. Wypróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie.

Gnocchi z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyniGnocchi z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg ziemniaków(sypkich, nie mączystych)
  • 20 g startego na małych oczkach parmezanu
  • około 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g wędzonego łososia
  • kilka gałązek świeżego oregano lub bazylii
  • 50 g pestek z dyni.

Przepis

  • Z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, mąki, startego parmezanu, jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części dłońmi formujemy długi kawałek i skośnie odkrawamy od niego równe kawałki ciasta - gnocchi.
  • Gnocchi gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek. Kopytka skrapiamy oliwa z oliwek, aby się nie skleiły.
  • Na suchej patelni prażymy pestki dyni, gdy lekko się zarumienią dodajemy do nich kopytka (na jedną porcję około 200 g) i podsmażamy, aż kopytka nabiorą złotego koloru.
  • Kopytka z pestkami dyni przekładamy na talerz i układamy na nich kawałki wędzonego łososia.
  • Dekorujemy listkami świeżego oregano lub bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości