Trwa ładowanie...

Gigantyczne kotlety z kani. Ten przepis bije rekordy oglądalności na TikToku

W okresie jesiennym grzybów nie brakuje. Niezależnie od tego, czy sami chodzicie na grzyby, czy wolicie kupować je w sklepie, zdecydowanie warto zaopatrzyć się w kanie – jej mocno grzybowy zapach i lekko orzechowy smak wzbogaci wiele potraw. Najpopularniejszym daniem z kani wciąż pozostają kotlety. To właśnie przepis na tego panierowanego grzyba podbił serca użytkowników TikToka.

Share
Kotlety z kaniKotlety z kaniŹródło: Adobe Stock, fot: Teresa Kasprzycka
df949b7

Filmik użytkownika magic_tomson zdobył na TikToku milion wyświetleń w mniej niż 24 godziny. Nie da się ukryć, że kotlety wyglądają smakowicie, a na dodatek imponują swoim rozmiarem.

"Też kochacie kanie pod chrupiącą panierką? Ja namaczam najpierw w jajku z mlekiem. Doprawiam solą i pieprzem i panieruję w bułce tartej. Smażę w oleju z odrobiną masła. Odsączam na ręczniku papierowym i jem jeszcze gorące i chrupiące". - pisze magic_tomson.

Te pyszne wegetariańskie kotlety przygotujecie błyskawicznie. Doskonale smakują zarówno same, jak i ziemniakami i surówką.

df949b7

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce morza z drukarki

Przepis na kotlety à la schabowe z kani

Składniki:

  • 2 duże kanie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy.
  2. Na duży talerz wbijamy jajka, dodajemy mleko, solimy i roztrzepujemy.
  3. Kanie lekko solimy i pieprzymy i moczymy w jajku.
  4. Potem obsypujemy bułką tartą z dwóch stron i przyciskamy lekko dłońmi, aby bułka dobrze przylgnęła do grzyba.
  5. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju z masłem i smażymy kanie po kilka minut z obu stron.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df949b7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df949b7
Więcej tematów