Gigantyczne bezy z bakaliami

- Bezy z tego przepisu wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mogą być w wersji waniliowej, ale tym razem pokusiłam się o dodatek moich ukochanych daktyli i płatków migdałowych. Bezy są łatwe, jeśli zastosujesz wszystkie moje wskazówki i podążysz za przepisem - autorka bloga "Marta M.".

Gigantyczne bezy z bakaliamiGigantyczne bezy z bakaliami
Redakcja

Składniki

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru (nie używamy cukru pudru)
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Przepis

Nastawiamy piekarnik na 110 st. C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywo. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier po jednej łyżce w odstępnie około 30 sek.
Piana jest dobrze ubita, gdy rozcierając ją palcami nie wyczuwamy grudek cukru. Do ubitej piany dodajemy daktyle i migdały i bardzo deliktanie wszystko mieszamy łyżką (krótko). Łyżką nakładamy bezy na blaszkę. Suszymy około 70-80 minut. Jeśli beza łatwo odrywa się od papieru, to znaczy, że jest gotowa.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości