Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem

To nie jest zwykły biały barszcz. To kremowa zupa z białych warzyw, solidnie podlana zakwasem. Ma cudownie aksamitną konsystencję, doskonale smakuje i przede wszystkim świetnie rozgrzewa i syci. Sprawdzi się na obiad wczesną wiosną. Przepis z bloga "Daylicooking".

Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiemAksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 300 g selera
  • 500 g pietruszki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • ok. 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz
  • ok. 400 g świeżego łososia
  • po 1 jajku na 1 porcję zupy
  • sól i biały pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przepis

  • Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
  • W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę. Dodać seler i pietruszkę, mieszając poddusić przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki, wlać wodę i dodać sól. Ugotować do miękkości.
  • Dodać czosnek, ziele angielskie, wlać wymieszany zakwas. Mieszając gotować przez około 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zblendować częściowo lub na gładki krem, w zależności od gustu. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody lub słodkiej śmietanki.
  • Na końcu ponownie zagotować, zdjąć z ognia i dodać kawałki świeżego łososia (bez skóry). Powinien się tylko zaparzyć we wrzącej zupie.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
  • Na talerze wlewać zupę wraz z rybą, dodawać polówki ugotowanych jajek i posiekany szczypiorek.
Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit