Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem

To nie jest zwykły biały barszcz. To kremowa zupa z białych warzyw, solidnie podlana zakwasem. Ma cudownie aksamitną konsystencję, doskonale smakuje i przede wszystkim świetnie rozgrzewa i syci. Sprawdzi się na obiad wczesną wiosną. Przepis z bloga "Daylicooking".

Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiemAksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 300 g selera
  • 500 g pietruszki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • ok. 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz
  • ok. 400 g świeżego łososia
  • po 1 jajku na 1 porcję zupy
  • sól i biały pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przepis

  • Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
  • W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę. Dodać seler i pietruszkę, mieszając poddusić przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki, wlać wodę i dodać sól. Ugotować do miękkości.
  • Dodać czosnek, ziele angielskie, wlać wymieszany zakwas. Mieszając gotować przez około 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zblendować częściowo lub na gładki krem, w zależności od gustu. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody lub słodkiej śmietanki.
  • Na końcu ponownie zagotować, zdjąć z ognia i dodać kawałki świeżego łososia (bez skóry). Powinien się tylko zaparzyć we wrzącej zupie.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
  • Na talerze wlewać zupę wraz z rybą, dodawać polówki ugotowanych jajek i posiekany szczypiorek.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości