Francuskie bułeczki ptysiowe z serem

Gougeres to ptysie serowe. Doskonała przekąska do wina. Mogą być również podawane z dipami lub jako dodatek do zup czy wędlin. Są lekkie i puszyste. Przepis z bloga "Marta M.".

Francuskie bułeczki ptysiowe z seremFrancuskie bułeczki ptysiowe z serem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3/4 szklanki wody
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki tartej mozzarelli
  • 1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu
  • garść świeżej natki pietruszki

Przepis

  • Nastaw piekarnik na 220 st. C i wyłóż papierem do pieczenia większą blaszkę.
  • W średniej wielkości rondlu, umieść wodę, masło, sól i pieprz i zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki uformują się w ciasto. Gotuj jeszcze około 2 minut.
  • Przełóż ciasto do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Pomału dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka mieszamy wszystko dokładnie)
  • Dodaj mozzarellę, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
  • Używając łyżki, nakładaj ciasto na blaszkę w odstępach (6 sztuk na blaszkę). Posyp parmezanem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 st. C i 20-25 minut w temperaturze 190 st. C do uzyskania złotego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów