Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", odtworzyła przepis Marii Disslowej z książki "Jak gotować" z 1930 roku. Przepyszne faworkowe rurki z kremem skradną serca wszystkich łasuchów.

Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!Faworkowe rurki z bitą śmietaną. Są przepyszne!
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • mąką do podsypywania

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • cukier waniliowy
  • 30 g cukru pudru
  • do smażenia
  • 700 g smalcu
  • 2 łyżki rumu
  • cukier puder do posypania
  • rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych)

Przepis

Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder.

Przepis

Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto (powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi). Cienko rozwałkować.

Przepis

Pociąć na paski szerokości około 2 cm i owijać nimi rurki. Końcówkę lekko dociskać do warstwy poprzedniej.

Przepis

Rozgrzać smalec w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać). Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.

Przepis

Wyjmować rurki na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, wyjmując od razu rurkę metalową.

Przepis

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Tuż przed podaniem ostudzone rurki napełniać bitą śmietaną, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości