Drożdżowe bułeczki z warzywami - Yeast bread with vegetables

Obraz

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży (użyłam Babuni)
  • łyżeczka cukru
  • około 1 i 1/3 szklanki mleka (zależy od wilgotności mąki)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli
    • Składniki na farsz:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone, 100 g bardzo cienko pokrojonego sera żółtego, żółtko do posmarowania bułeczek i 2 - 3 łyżki mleka

Przepis

Drożdżowe bułeczki z warzywami doskonale nadają się na piknik, jako śniadanie do pracy, a nawet jako dodatek na na szwedzki stół. Z wyrabianiem ciasta nie mam problemów, bo wkładam wszystko do robota i bułeczki powstają w mig.
Nie bój się węglowodanów. Dwie małe bułeczki spokojnie wystarczą ci na śniadanie, do tego pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek i koniecznie jabłko:) Choć w sezonie truskawkowym, który jeszcze trwa zamieniłabym je na truskawki.

Przepis

Jak zrobić farsz?

Przepis

- Posiekaj w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie, dodaj sól i pieprz.
- Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i przestudź.

Przepis

Jak zrobić bułeczki?

Przepis

- Do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.
- Dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło" od miski.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 min.
- Posyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 3 - 4 części, rozwałkuj w prostokąt.
- Każdy prostokąt ciasta posmaruj do połowy serkiem, połóż wzdłuż żółty ser i ułóż na nim farsz.
- Zroluj ciasto i potnij nożem na 2 cm krążki.
- Układaj krążki - bułeczki na wysypanej mąką blaszce, posmaruj rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka.
- Pozostaw na 15 - 20 min. do wyrośnięcia.
- Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości