Trwa ładowanie...
d3cqa9r
21-05-2008 09:43

Domowy chleb pszenno-żytni

Przepis

Chleb pszenno-żytni wypiekany samodzielnie w domu smakuje o wiele lepiej, niż ten kupiony w sklepie. Chrupiąca skórka i miękki, ciepły środek to wspaniały sposób na pyszne śniadanie. Nie wiesz, jak zrobić taki chlebek? Ten przepis przychodzi z pomocą.

d3cqa9r
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki mąki żytniej
    • 5 dag drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 3 łyżki oleju
    • około 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody
Przepis

Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośniecia.

Jak ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośniecia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Domowy chleb pszenno-żytni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3cqa9r
d3cqa9r
d3cqa9r
d3cqa9r
Więcej tematów
d3cqa9r