Domek z piernika
- Ciasto na piernikowy domek
- Składniki:
- 600 g mąki
- 200 g masła (kostka)
- 200 g cukru
- 6 -7 łyżek miodu
- opakowanie przyprawy do piernik
- płaska łyżka imbiru
- Lukier
- Składniki:
- 250 g cukru pudru (duża szklanka)
- 1 białko
- sok z cytryny
Piernik ma długą tradycję zarówno w Europie jak i w Polsce. Nie o nim jednak chciałam napisać, a o domku z piernika. Nie tylko choinka, ale również tradycja pieczenia domków z piernika wywodzi się z Niemiec. Tam świętowanie rozpoczyna się już od 6 grudnia i trwa aż do Świąt Bożego Narodzenia.
Z domkiem z piernika zetknęłam się pierwszy raz na początku lat dziewięćdziesiątych kiedy byłam u cioci w Stuttgarcie. Wprawdzie była to końcówka października jednak ciocia chciała zrobić niespodziankę moim dzieciom i pokazała mi jak się piecze domek z piernika. Cudnie ozdobiony i mocno sklejony lukrem przebył długą drogę na tylnej szybie dużego Fiata, budząc niemałe zdziwienie celników. Wtedy był to jeszcze czas granic i kontroli.
Domek został dotransportowany w całości. Aby dzieci go od razu nie zjadły została wymyślona bajka o czarownicy, która wszystko zatruła a odczaruje dopiero na święta. Moje dzieci dość długo musiały czekać, ale opłaciło się bo potem z zachwytem mogły pałaszować wszystkie cudeńka.
Patrząc z perspektywy czasu trochę żałuję, że nie pozwoliłam im go od razu zjeść, myślę jednak, że ta wyczekiwana radość też miała jakiś sens. Ustawiały tam aniołki, różne zabawki, szyszki i to też miało swój urok.
W tym roku domek robiłam wspólnie z Weroniką i Zosią. Kuchnia przypominała plac boju ale warto było! Dziewczynki miały radości co niemiara, a i kolędy pośpiewałyśmy. Przy klejeniu dachu okazała się niezbędna dodatkowa pomoc męska do podtrzymania. Wcale to nie było takie trudne.
Zachęcam Was do zrobienia domku szczególnie jeśli macie dzieci.
Moje rady:
- najpierw przygotuj formę z papieru (brystol)
- dach to kartka A 4 złożona na połowę
- boki domku - kartka ma obcięte z każdej strony 3 cm
- Nie wycinaj w kartonie okien ani drzwi
- przygotuj gotowe elementy i obrysuj je na wyciętym już cieście, tak jest prościej
- podziel pracę przynajmniej na dwa dni, jeden dzień pieczenie a drugi zdobienie
- mój sposób na zdobienie to najpierw na płasko zdobię dach i poszczególne elementy
- kiedy wszystko przeschnie wtedy sklejam
- dwie dziewczynki - więc domki musiały być dwa - niżej podane są proporcje na jeden domek
Jak zrobić ciasto?
- rozpuść na wolnym ogniu masło, miód i cukier, poczekaj aż lekko przestygnie
- do miski dodaj pozostałe suche składniki, wymieszaj
- do suchych składników dodawaj płynną masę i wyrabiaj ciasto
- rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wycinaj z ciasta poszczególne elementy domku
- układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10-12 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie zdejmij je z papieru i ułóż na prostym blacie do całkowitego wystygnięcia
Jak zrobić lukier?
- wyszoruj jajko i sparz wodą
- oddziel białko od żółtka
- wymieszaj białko z cukrem i ucieraj na puszystą masę najlepiej mikserem
- w trakcie ucierania dodaj trochę soku z cytryny
- przełóż lukier do szprycy cukierniczej
- udekoruj poszczególne elementy domku na płasko
- kiedy wzorki na ścianach domku przeschną sklej domek
- najpierw sklej boki a dopiero kiedy boki przeschną to dodaj dach
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/domek-z-piernika-gingerbread-house.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze