wp

Dieta przy chorobie wrzodowej

Czy przy chorobie wrzodowej dwunastnicy spowodowanej zakażeniem helicobacter pylori wskazana jest jakaś dieta? Słyszałem na ten temat różne opinie. Co z mlekiem? Czytałem, że na dłuższą metę jest szkodliwe, czy to prawda?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dieta przy chorobie wrzodowej
(Thinkstock, Fot: Thinkstock)

Dieta w chorobie wrzodowej dwunastnicy powinna być lekkostrawna i ograniczać ilość substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

• Posiłki powinny być gotowane w sposób tradycyjny lub na parze i podawane lekko ciepłe tak, by dodatkowo nie drażnić przewodu pokarmowego.
• Należy zrezygnować z produktów zawierających dużą ilość błonnika (ciemne pieczywo, kasze, ciemny ryż i makaron, warzywa i owoce, orzechy) na korzyść pieczywa pszennego, najlepiej lekko czerstwego.
• Owoce i warzywa należy spożywać rozdrobnione i gotowane. Owoce zawierające drobne ziarenka (truskawki, maliny, kiwi, jagody) powinny być dodatkowo przetarte lub zmiksowane.
• Należy unikać spożywania produktów o działaniu wzdymającym tj. warzywa kapustne i strączkowe.
• Należy wiebierać produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu – mleko 1,5% tłuszczu, jogurt naturalny, serek wiejski, chudy ser twarogowy.
• Należy wybierać chude mięso drobiowe i ryby, najlepiej jeść je gotowane.
• Tłuszcz w diecie powinien występować jako niewielki dodatek w postaci masła np. do smarowania pieczywa lub oleju roślinnego, jako dodatek do gotowanych warzyw lub gotowanych dań mięsnych.
• Zabrania się picia kawy, mocnej herbaty, a także alkoholu.

wp

• Należy także unikać pokarmów drażniących tj. dania pikantne, kwaśne, słodkie lub gorące.
• Posiłki powinny być spożywane regularnie, w mniejszych objętościowo porcjach, ale często.

Dieta powinna być dostosowana do aktualnego stanu zaostrzenia lub złagodzenia objawów choroby tak, by nie dopuścić do niedoborów pokarmowych na skutek zbyt restrykcyjnych ograniczeń żywieniowych.

Polub WP Kuchnia
wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.