wp

Deski do krojenia

Wydaje się, że wybranie deski do krojenia to prosta sprawa. Jednak, gdy bacznie popatrzeć na sklepowe półki, zaczynamy się zastanawiać, na co postawić. Czy lepiej kroi się na tradycyjnej desce drewnianej, a może wybrać plastikową lub szklaną? No i co z higieną?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Deski do krojenia
(123RF, Fot: 123RF)

- Do tej pory najbardziej popularne są niestety deski drewniane. Branża gastronomiczna na szczęście zaczyna odchodzić już od drewnianych elementów, jak na przykład łyżki, deski, stolnice itd., gdyż w ramach sytemu HCAAP (Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), wprowadzono zakaz ich używania. Drewno bowiem jest bardzo chłonnym materiałem i przyjmuje zarówno wszelkie zapachy, jak i niebezpieczną dla zdrowia chemię. Zbyt długie użytkowanie drewnianych elementów, ciągłe ich namaczanie, powoduje ciemnienie, a co za tym idzie zalęganie się szkodliwych dla zdrowia bakterii – wyjaśnia Robert Joachimiak - Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort. - Jeśli zależy nam na deskach drewnianych, powinniśmy wybierać te wykonane z drewna egzotycznego, jak np. merbau, jatoba, tek, massaranduba czy najtwardsze z nich - heban, które są odporne na ścieranie i warunki atmosferyczne. Jeśli nie możemy sobie na nie pozwolić, a zależy nam na desce drewnianej, wybierzmy tę, która jest wykonana z drewna drzewa
liściastego, jak dąb czy buk. Do ich produkcji wykorzystuje się drewniane bloki, które są klejone w poprzek, dzięki czemu są solidniejsze i grubsze. Generalnie polecane jest twarde drewno, które ma gęstą strukturę własną. Dzięki tym właściwościom będzie mniej chłonna i nie będzie się odkształcać.

Nie wolno też zapominać, że drewniane deski są uważane za najbardziej niehigieniczne ze wszystkich rodzajów. Łatwo doprowadzić do rozwoju bakterii. Z całą pewnością nie powinno się używać tej samej deski do krojenia surowego mięsa i np. chleba.

wp

Bądź jak profesjonalista

Pozostaje więc pytanie, jeśli nie na drewniane deski do krojenia, to na jakie najlepiej się zdecydować? Na drugim miejscu wybieramy deski z plastiku. Lubią na nich kroić szczególnie młode gospodynie. Jednak jak się okazuje, i w tym przypadku powinniśmy postępować uważne. Nie każdy produkt jest warty naszej uwagi.

– Deski, które uważam za profesjonalne i wszystkim polecam, to deski wykonane z tworzyw sztucznych np. polipropylenu. Są dostosowane do kontaktu z wysokimi temperaturami, a jednocześnie wyparzanie nie ma wpływu na ich odkształcanie. Powinny mieć także małe nóżki, również wykonane z tworzywa, które powodują przepływ powietrza wokół deski i jej stabilne ułożenie na podłożu podczas krojenia – mówi szef kuchni.

Wszechobecne szkło

wp

W nowoczesnych domach, z nowoczesnymi kuchniami, nie ma miejsca na drewniane czy plastikowe deski. Wszechobecne szkło wymusza na właścicielach, by nawet chleb kroili na modnych szklanych płytkach. Dobrze się prezentują, ale czy równie dobrze sprawdzają się podczas krojenia?

- Korzystając ze swoich doświadczeń, mogę odradzić deski wykonane ze szkła. Powód jest bardzo prosty – powodują tępienie się noży. Wprawdzie są łatwe w utrzymaniu czystości, jednak dobry nóż - choćby ze względu na cenę - jest ważniejszym narzędziem w kuchni niż deska – wyjaśnia Robert Joachimiak - Szpinda. - Jedyne noże, którymi można kroić na szklanej powierzchni, np. zioła czy sałaty, to noże ceramiczne. Materiał ceramiczny jest bowiem w swoich właściwościach zbliżony do szkła, podobne materiały nie będą więc niszczyć siebie nawzajem.

ml/mmch

Polub WP Kuchnia
wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.