Trwa ładowanie...
d3o9uav
19-01-2017 15:02

Czosnianka

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d3o9uav
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Fotolia
Źródło: Fotolia, fot: Materiały prasowe
Składniki

• 2 marchwie
• 1 pietruszka
• ½ selera
• 1 por
• 2 cebule
• 15 - 20 ząbków czosnku
• łyżka masła klarowanego
• 1 kg ziemniaków
• 200 ml śmietany
• czosnek niedźwiedzi
• sól
• pieprz

Przepis

Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por) obierz i pokrój w słupki, włóż do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj przez godzinę. Możesz również użyć gotowego bulionu warzywnego, który jest dostępny w wielu sklepach.

Na patelni rozgrzej masło, obierz ząbki czosnku i podsmażaj do czasu, aż zmiękną. Cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj do czosnku, całość podsmażaj jeszcze przez minutę, następnie dodaj do gotowego bulionu.

Pokrój ½ kilograma ziemniaków w kostkę i wsyp do zupy, całość gotuj przez pół godziny. Pozostałe ziemniaki ugotuj oddzielnie, przepuść przez praskę lub dokładnie ugnieć, a następnie dodaj do wywaru, aby była gęstszy. Na koniec dolej do całości śmietanę, wsyp sól, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz, możesz Czosniankę zmiksować, aby powstał krem, który możesz podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Czosnianka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
Więcej tematów
d3o9uav