Cukinia smażona w cieście naleśnikowym
Plastry cukinii smażone w cieście naleśnikowym. Proste i szybkie danie, które zachwyca smakiem. Podaj je z domowym sosem czosnkowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
Składniki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko roztrzepane
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 młode cukinie
- olej do smażenia
Sos:
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- 1 roztarty ząbek czosnku
Przepis
- Wymieszać ze sobą składniki sosu, odstawić. Z mleka, mąki, jaja i soli wyrobić ciasto.
- Rozgrzać olej na dużej patelni.
- Cukinię obrać, pokroić w plastry centymetrowej długości, zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Natychmiast podawać polaną sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl