wp

Co zrobić, gdy minął termin ważności? Wyrzucić czy zjeść?

Jedni jej nie tkną, obawiając się własne zdrowie lub nawet życie, inni ignorują szczegółowe daty wydrukowane na poszczególnych produktach żywnościowych, jedząc bez zastanowienia przeterminowaną żywność. Kiedy są bezpieczni, a kiedy narażają się na zatrucie pokarmowe?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Co zrobić, gdy minął termin ważności? Wyrzucić czy zjeść?
(123RF, Fot: 123RF)

Kilka miesięcy temu 87-letni Hans Feldmeier, emerytowany farmaceuta z Niemiec postanowił otworzyć i zjeść konserwę, którą otrzymał jako student w 1948 r. Mająca 64 lata puszka nie miała informacji o dacie przydatności do spożycia. Mimo tego nietrudno było się domyślić, że jej zjedzenie może zakończyć się tragicznie. Pan Feldmeier zaryzykował i… nic mu się nie stało. Po tym eksperymencie niektórzy specjaliści zajmujący się żywieniem zwracali uwagę, że wyniki testu mogą wpłynąć na konsumentów.

Czytaj etykietę

wp

Ocenę jakości jedzenia zawsze należy zacząć od czytania informacji na etykiecie. To podstawa.

- Na opakowaniach żywności znajdziemy różne informacje dotyczące daty ważności – wyjaśnia Marietta Wyciechowska, dietetyczka z Centrum Naturhouse. - „Należy spożyć do” oznacza termin, po upływie którego produkt spożywczy nie nadaje się do jedzenia. Ta forma oznakowania trwałości stosowana jest w przypadku produktów spożywczych, które są nietrwałe mikrobiologicznie i łatwo się psują, np. jogurty, mleko pasteryzowane, mięso. Napis „najlepiej spożyć przed” znajdziemy na produktach długoterminowych, suszonych, zamrożonych i żywności w puszkach.

Zjedz szybko

W wielu supermarketach i dyskontach nie brakuje specjalnych półek z żywnością, której termin ważności kończy się na dniach lub nawet w dniu wystawienia towaru do sprzedaży. Sklep obniża cenę, ponieważ woli sprzedać żywność taniej niż spisać ją na straty. Jednak klient zawsze musi myśleć, czy przeterminowana żywność, po którą sięga, jest bezpieczna.

wp

- Robiąc zakupy musimy sprawdzać terminy przydatności do spożycia. Możemy kupować produkty, których data ważności jest krótka np. po obniżonej cenie, pod warunkiem, że taką żywność szybko skonsumujemy – zaznacza Marietta Wyciechowska.

Uwaga trucizna!

- W zaleceniach sanepidu znajdziemy informacje, że przeterminowanej żywności absolutnie nie powinno się jeść, bez względu na jej wygląd czy smak – mówi Marietta Wyciechowska. - Część osób uważa jednak, że po terminie ważności możemy jeść suche produkty takie jak makarony czy cukier, ponieważ nie zagraża to naszemu zdrowiu.

Niektórzy specjaliści są zdania, że ugotowanie w maju ryżu, kaszy czy makaronu, które miały termin ważności do kwietnia, nie powinno wpłynąć na nasze zdrowie. Zupełnie inaczej jest z produktami świeżymi, których zjedzenie może wywołać kłopoty żołądkowe lub nawet zatrucie pokarmowe. Ryzyko jest duże.

wp

- Jedzenie żywności po terminie może jednej osobie szkodzić, natomiast drugiej nie. Są osoby, które po zjedzeniu przeterminowanego jogurtu będą czuły się dobrze i osoby, które będą odczuwały dolegliwości pokarmowe – dodaje dietetyczka. - Ważne są również warunki wyprodukowania, zapakowania i przechowywania produktu.

Jajka po terminie

- Terminy ważności są jasno określone i każdy, spożywając dany produkt, powinien być świadomy konsekwencji. Brytyjska agencja ds. żywności (FAS) uznała, że jajka można jeść jeszcze przez dwa dni po upływie daty ważności, trzeba je jedynie ugotować na twardo – mówi Marietta Wyciechowska.

Jedzenie świeżych jajek po terminie nie jest najlepszym pomysłem. Na opakowaniu posiadają informację „Najlepiej spożyć przed”. W tym przypadku oznaczona data ostrzega przed ewentualnymi bakteriami salmonelli, które mogą wystąpić w przeterminowanych opakowaniach z jajkami.

wp

Bądź świadomy

- Coraz częściej pojawiają się informację o marnowaniu i wyrzucaniu żywności na świecie. Konsumenci kupują najchętniej produkty z długim terminem ważności, co w konsekwencji zmusza np. supermarkety do wyrzucania dużych ilości produktów. My, jako konsumenci, robimy zakupy na zapas, często o nich zapominamy i w konsekwencji również je wyrzucamy. Uważam, że najlepszym wyjściem z sytuacji są świadome zakupy, pamiętanie o kończących się terminach ważności i spożywaniu tych produktów w pierwszej kolejności – dodaje Marietta Wyciechowska.

ml/mmch

Polub WP Kuchnia
wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.