Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Szybkie i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką. Kwaskowate, lekko waniliowe i maślane. Środek jest soczysty, a wierzch chrupiący i ciekawy w smaku dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Całość wspaniale smakuje, zwłaszcza latem. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonkąCiasto z porzeczkami i kokosową kruszonką
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • 400 g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Wierzch:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

Przepis

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło i wyrobić ciasto, jeśli masa będzie za sucha, dodajemy 1 łyżkę wody. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą wyłożyć gotową blaszkę. W rondelku roztopić 50 g masła i dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać. Owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką. Odłożone ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut. Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką podawać przestudzone pokrojone na prostokąty.
Zobacz także: najlepsza domowa konfitura wiśniowa

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości