Ciasto dyniowe. Przepyszny jesienny deser

Ciasta z dodatkiem warzyw już od lat święcą triumfy. Najczęściej pieczemy ciasta z dodatkiem marchewki, jednak możemy sięgnąć również po dynię. Łapcie przepis na wyśmienite ciacho dyniowe z delikatnym kremem.

Ciasto dynioweCiasto dyniowe

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g startej surowej dyni (marchewki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 brzoskwinia
  • 1 cukier wanilinowy

Krem:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przepis

  • Tortownicę średnicy 21 cm wyściełamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem dno i boki formy.
  • Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i przesiewamy.
  • W misce ubijamy jajka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy olej, miksujemy na wysokich obrotach.
  • Dynię, migdały i wiórki kokosowe dodajemy do ubitych jajek, mieszamy wszystko razem łyżką, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię.
  • Na zakończenie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy ciasto przez 60 minut w 150 stopniach.
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, przecinamy je na pół by następnie przełożyć je kremem. Krem wykładamy także na wierzch i ozdabiamy dodatkowo np. orzechami.
  • Krem wykonujemy mieszając najpierw mikserem masło z cukrem, a następnie dodając serek.
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne