Trwa ładowanie...
d2e33ed
d2e33ed

Ciasto dyniowe przełożone kremem.

Przepis
4.4
(8 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g startej surowej dyni (marchewki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 brzoskwinia
  • 1 cukier wanilinowy
  • Krem:
  • 120 g serka Philadelphia (ja używam Delicate w prostokątnym opakowaniu)
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Przepis

1. Tortownicę średnicy 21 cm wyściełamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem dno i boki formy.2. Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i przesiewamy.3. W misce ubijamy jajka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy olej, miksujemy na wysokich obrotach.4. Dynię, migdały i wiórki kokosowe dodajemy do ubitych jajek, mieszamy wszystko razem ŁYŻKĄ, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię.5. Na zakończenie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.6. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy ciasto przez 60 minut w 150 stopniach.7. Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne przecinamy je na pół by następnie przełożyć je kremem. Krem wykładamy także na wierzch i ozdabiamy dodatkowo np. orzechami.8. Krem wykonujemy mieszając najpierw mikserem masło z cukrem, a następnie dodając serek.

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

d2e33ed

Podziel się opinią

Share
d2e33ed

d2e33ed
d2e33ed
d2e33ed