Ciasto bananowe bez cukru i bez glutenu. Można jeść bez wyrzutów sumienia

Wilgotne, nie za słodkie, bardzo proste w przygotowaniu ciasto z bananami. Ładnie rośnie i jest przyjemnym dodatkiem do kawy. Możemy je podjadac bez obaw, że pójdzie w boczki. Przepis poleca autorka bloga "Mała cukierenka".

Ciasto bananowe bez cukru i bez glutenu. Można jeść bez wyrzutów sumieniaCiasto bananowe bez cukru i bez glutenu. Można jeść bez wyrzutów sumienia
Natalia Kudela

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 130 g mąki gryczanej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 110 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 bardzo dojrzałe banany (ze skórką o wadze około 460g)
  • 300 ml mleka (dowolnego może być roślinne)
  • 100 g oleju kokosowego – roztopionego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 4 płaskie łyżki kakao bez cukru

Przepis

Do miski przełożyć wszystkie mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką. Do drugiej miski przełożyć dojrzałe banany i rozgnieść je widelcem. Dodać mleko, wlać olej kokosowy, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać suche składniki i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą, proszę za długo nie mieszać. Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe część. Jedna może być troszkę mniejsza od drugiej. Do mniejszej ilości ciasta przesiać kakao i wymieszać mikserem. Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wlać połowę jasnego ciasta i następnie wlać połowę ciemnego. Następnie wlać resztę jasnego i kakaowego ciasta, lekko wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę