Ciasteczka owsiane z miodem, rodzynkami i czekoladą. Sprawdzony przepis

Ciasteczka owsiane to doskonała przekąska do kawy lub pomysł na słodki podwieczorek. Przygotowane w domu mogą być świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy, nafaszerowanych białym cukrem, sztucznymi aromatami i konserwantami.

Ciasteczka owsiane z miodem, rodzynkami i czekoladą. Sprawdzony przepisCiasteczka owsiane z miodem, rodzynkami i czekoladą. Sprawdzony przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka płatków kokosowych
  • 1 szklanka posiekanej czekolady
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka masła, roztopionego (całe masło)
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny

Przepis

  • W jednej misce połącz suche składniki, w drugiej mokre, po czym zmieszaj wszystko razem. Przykryj folią i odstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 175 st. C, a blachę do pieczenia przykryj papierem.
  • Z masy uformuj małe kuleczki i ułóż je na papierze, pamiętając, by zostawić pomiędzy nimi odpowiedni odstęp, gdyż kuleczki spłaszczą się w trakcie pieczenia.
  • Piecz przez 12-15 minut (obserwuj ciasteczka, żeby się nie spaliły, gdyż każdy piekarnik reaguje inaczej.
  • Gdy je wyjmiesz, będą dosyć miękkie, jednak nie przejmuj się, gdy wystygną, stwardnieją.
  • Masa starcza na około 50 ciasteczek.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja