Trwa ładowanie...
d1cgmyx
30-06-2017 12:26

Chrupiące i pyszne kuleczki ziemniaczane

Przepis

Znudziły ci się zwykłe ziemniaki na obiad? Oto przepis na pyszne i chrupiące ziemniaczane kulki. Idealny dodatek, który urozmaici każde danie obiadowe.

d1cgmyx
3.3
(38 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przepis

Ugotuj ziemniaki, a następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Teraz wymieszaj je z jajkami, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż ręce w chłodnej wodzie i z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej i wrzucaj do niego obtoczone w bułce tartej kulki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor. Kiedy są już gotowe, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Chrupiące i pyszne kuleczki ziemniaczane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

149
15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
d1cgmyx
Więcej tematów
d1cgmyx