Trwa ładowanie...

Chcesz, żeby twój biszkopt był puszysty i wilgotny? Dodaj do niego ten składnik

Upieczenie biszkoptu wydaje się dosyć proste, ale wystarczy jeden niewielki błąd, żeby zepsuć całe ciasto. Idealny biszkopt powinien przecież być wyrośnięty, puszysty, lekki i wilgotny. Często jednak biszkopt opada albo wcale nie wyrasta, Zdarza się też, że jest zupełnie suchy. Jak temu zaradzić? Wystarczy dodać do niego jeden składnik.

BiszkoptBiszkoptŹródło: Adobe Stock
d3sp2my

Wbrew pozorom łatwo jest zepsuć biszkopt. Dodając do niego polecany przez nasz składnik, biszkopt nie opadnie. Wręcz przeciwnie, będzie bardzo puszysty i lekki. Taki biszkopt smakuje wyśmienicie z każdym kremem. Można go również dłużej przechowywać, bo nie wysycha tak szybko jak standardowy biszkopt.

Dodaj do ciasta ocet

Aby wasz biszkopt był idealny, warto dodać do niego ocet. Ocet wspaniale nawilża biszkopt. Dzięki niemu ciasto jest też bardzo puszyste i lekkie. Dodanie octu do ciasta może wydawać się ryzykowne ze względu na jego nieprzyjemny zapach, ale spokojnie – w cieście zupełnie nie czuć octu, nie wpływa on więc negatywnie na smak ciasta. Wystarczy, że dodacie łyżkę lub dwie, a rezultaty was zadziwią.

Jeśli zależy wam na tym, aby biszkopt nie opadł, to warto pamiętać o tym, że biszkopt nie lubi zmian temperatury. Dlatego, zamiast wyciągać biszkopt z piekarnika niezwłocznie po upieczeniu, lepiej wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto jeszcze na pół godziny.

d3sp2my

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ciasto z gruszkami, masą budyniową i białą czekoladą

Przepis na biszkopt z octem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, olejem i octem. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne, powoli dodajemy cukier, cały czas miksując. Potem dodajemy wcześniej wymieszane żółtka z proszkiem i octem. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę. Pieczemy około 40 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3sp2my
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3sp2my
Więcej tematów