Bułeczki śniadaniowe. Jeszcze lepsze niż z piekarni

Przepyszne domowe bułeczki, doskonałe na śniadanie. Przepis jest dziecinnie prosty i, co ważne, dość szybki. Spróbujcie koniecznie.

Bułeczki śniadaniowe. Jeszcze lepsze niż z piekarniBułeczki śniadaniowe. Jeszcze lepsze niż z piekarni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 białko

Przepis

  • Drożdże nastawiamy do wyrośnięcia (z łyżeczką cukru i szklanką wody).
  • Mąkę przesiać przez sito i połączyć ją z resztą składników.
  • Po wyrośnięciu drożdży łączymy je z mąką (wymieszaną ze składnikami) i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na co najmniej 10-15 min. i formujemy bułeczki, które znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Tuż przed włożeniem do pieca smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i w końcu wsuwamy je do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja