Bucht drożdżowy wybijany. Receptura z kuchni prababci

Wypieków drożdżowych do wyboru jest mnóstwo. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy bucht drożdżowy z książki kulinarnej z 1913 roku. Jego przygotowanie może zaskoczyć znawców klasycznych drożdżowych wypieków. Do ciasta dodaje się bowiem ubitą pianę z białek, a konsystencja jest dość rzadka. Pod koniec jednak pięknie wyrasta, a upieczone ładnie się prezentuje i smakuje naprawdę dobrze. Przepis sprawdzony przez autorkę bloga "Kuchenny kredens".

Bucht drożdżowy wybijany. Receptura z kuchni prababciBucht drożdżowy wybijany. Receptura z kuchni prababci
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • niepełna szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dowolna konfitura lub powidła
  • cukier puder

Przepis

Z drożdży, mąki, łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka przygotować rozczyn i na chwilę odstawić. W tym czasie żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić do zwiększenia objętości z cukrem, z białek ubić sztywną pianę. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodać go do pozostałej ilości mąki. Dodać cukier, sól, masę żółtkową, ciepłe mleko i całość wybijać łyżką do połączenia składników. Gdy się połączą, dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło. Gdy gotowe, wmieszać do ciasta pianę z białek i całość jeszcze chwilę wybijać. Tak przygotowane ciasto będzie miało dość luźną konsystencję. Nie należy się tym martwić, tylko przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w świętym spokoju do wyrośnięcia na ok. 1-1 1/2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe części i na podsypanej mąką stolnicy wyrabiać kule. W każdą zawijać po łyżce gęstej konfitury lub powidełka owocowego i układać w formie do pieczenia wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 C aż nabierze rumianego koloru - ok. 30 minut. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Zobacz także: Legumina z pszennej kaszki z sosem waniliowym według przepisu z 1904 roku

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy