Brownie z burakami. Pyszne ciasto na słodki podwieczorek

Ciasta z warzywami stały się bardzo modne. Nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki startym lub zblendowanym warzywom są o wiele bardziej wartościowe. Na podwieczorek polecamy buraczane brownie. W ogóle nie czuć w nim buraków. Jednak dzięki temu warzywnemu dodatkowi ciasto jest wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach. Wierzch można polać roztopioną czekoladą albo lukrem i posypać orzechami.

Brownie z burakami. Pyszne ciasto na słodki podwieczorekBrownie z burakami. Pyszne ciasto na słodki podwieczorek
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka startego buraka,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki kakao,
  • 150 g masła,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 3 jajka.

Przepis

W rondelku o grubym dnie roztop masło. Dodaj kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Wsyp cukier. Wymieszaj. Zdejmij z ognia. Do masy czekoladowej wbij jajka, cały czas mieszając. Dodaj mąkę i buraki. Ciasto wylej do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 30cm i piecz przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja