Błyskawiczne "Kinder country". Pyszne ciasto bez pieczenia w kilka chwil

Błyskawiczne "Kinder country" to ciasto, które spełnia podstawowe kryteria ciacha lubianego przez całą rodzinę: jest bardzo słodkie, szybkie w wykonaniu i niesamowicie podzielne. W smaku przypomina znany batonik – kruchy herbatnik, mleczny krem i ekspandowane zboża – oblany mleczną czekoladą.

Błyskawiczny "Kinder country". Pyszne ciasto bez pieczeniaBłyskawiczny "Kinder country". Pyszne ciasto bez pieczenia
Karolina Rozmus

Składniki

  • 350 ml śmietany kremówki (36 procent)
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g herbatników Petit Beurre
  • 400 g czekolady (mlecznej i białej)
  • 3 szklanki ekspandowanego zboża np. pszenicy w miodzie
  • opcjonalnie 2 łyżki wiśni drylowanych lub z syropu

Przepis

  • Przygotować formę o wymiarach 30x25 cm (opcjonalnie tortownicę o średnicy 24 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Odlać 150 ml śmietany kremówki i odłożyć na bok.
  • Mocno schłodzoną (co najmniej przez dobę w lodówce i dodatkowo przez 15 minut w zamrażalniku) resztę śmietanki (200 ml) i ser mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania sztywnego kremu.
  • Partiami dodawać przestudzoną białą czekoladę i miksować na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników.
  • Wsypać 2 szklanki ekspandowanej pszenicy i wymieszać delikatnie łopatką.
  • Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników i przykryć ją białym kremem. Można położyć wiśnie – wydrylowane lub osączone z syropu.
  • Wyrównać, położyć na krem kolejną warstwę herbatników.
  • Mleczne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić lekko.
  • Ubić na sztywno 150 ml śmietanki i dodać czekoladę – tak samo, jak w przypadku białego kremu, czekoladę należy dodawać partiami i delikatnie połączyć ze śmietanką.
  • Czekoladowy krem wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, wyrównać, posypać resztą zboża ekspandowanego.
  • Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Jeżeli dotrwa następnego dnia, będzie jeszcze lepsze!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości