Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką. Obowiązkowe ciacho na lato

Najlepsze ciacho na letnie popołudnie? Oczywiście lekki biszkopt z bitą śmietaną, galaretką i sezonowymi owocami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Biszkopt ze śmietanką i owocamiBiszkopt ze śmietanką i owocami
Katarzyna Kwella

*Składniki na biszkopt: *

  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek zimnej wody

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Przepis

  • Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj, wlej wodę i sok z cytryny wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z ciastem. Ciasto wlej do tortownicy (24-26 cm) i piecz przez 35 mion w temp. 180 stopni.
  • Po przestudzeniu ciasto przekrój na pół lub na 3 równe blaty. Każdy nasącz herbatą lub np. sokiem brzoskwiniowym jeśli użyjesz brzoskwiń z puszki.
  • Pół litra śmietanki 30 proc. ubij z 3 łyżkami cukru pudru. Blaty przełóż śmietanką. Na górę wlej tężejącą galaretkę truskawką i wsyp kawałki truskawek. Ciasto włóż do lodówki.
  • Rada: żeby galaretka nie spływała ciasto owijam papierem do pieczenia (przyklei się dzięki śmietanie).
  • Na każdą warstwę śmietany można położyć kilka kawałków truskawek, brzoskwiń z puszki (używam ich zimą), rodzynek lub innych owoców
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja