Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką. Obowiązkowe ciacho na lato
Najlepsze ciacho na letnie popołudnie? Oczywiście lekki biszkopt z bitą śmietaną, galaretką i sezonowymi owocami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
*Składniki na biszkopt: *
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przepis
- Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj, wlej wodę i sok z cytryny wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z ciastem. Ciasto wlej do tortownicy (24-26 cm) i piecz przez 35 mion w temp. 180 stopni.
- Po przestudzeniu ciasto przekrój na pół lub na 3 równe blaty. Każdy nasącz herbatą lub np. sokiem brzoskwiniowym jeśli użyjesz brzoskwiń z puszki.
- Pół litra śmietanki 30 proc. ubij z 3 łyżkami cukru pudru. Blaty przełóż śmietanką. Na górę wlej tężejącą galaretkę truskawką i wsyp kawałki truskawek. Ciasto włóż do lodówki.
- Rada: żeby galaretka nie spływała ciasto owijam papierem do pieczenia (przyklei się dzięki śmietanie).
- Na każdą warstwę śmietany można położyć kilka kawałków truskawek, brzoskwiń z puszki (używam ich zimą), rodzynek lub innych owoców
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl