Trwa ładowanie...
Materiał partnera: Zakład Mięsny Karol

Biała kiełbasa nie tylko od święta

Chociaż biała kiełbasa w rzeczywistości pochodzi z Niemiec, często uważana jest za typowo polską potrawę. Pierwsza receptura na Weisswurst pochodzi z 1857 roku i przywędrowała na nasze rodzime ziemie kilka dekad później, stając się nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni polskiej.
Share
Biała kiełbasa nie tylko od święta
Biała kiełbasa nie tylko od świętaŹródło: materiały partnera
d1fdd2p

Tradycja, smak i biała kiełbasa.

Pierogi, gołąbki, bigos czy właśnie biała kiełbasa – dlaczego kochamy nasze tradycyjne potrawy? Tradycja jest ważnym elementem naszej tożsamości kulturowej, która zapewnia nam oparcie szczególnie w momencie, kiedy przyszłość jest niepewna. Obrzędowość sprawia, że czujemy się bezpiecznie, mogąc powrócić do znanych elementów. Pod jej płaszczem gromadzimy się także w znajomych społecznościach. Ponadto, z całą pewnością nasza tradycyjna kuchnia jest po prostu wyjątkowo smakowita – słyniemy z przepysznego chleba oraz wyrobów mięsnych najlepszej jakości.

Wśród najlepszych producentów mięsa znajduje się Zakład Mięsny Karol. Biała kiełbasa parzona oraz boczek to szlagierowe produkty Karola, które zdobyły nagrody Top Produkt oraz produktu najwyższej jakości. Kiełbasa pochodząca z tego zakładu mięsnego jest aromatyczna, sycąca i wykonywana według receptury przekazywanej w rodzinie. To gwarancja pysznego smaku oraz satysfakcji z produktu. Jest ona dostępna nie tylko w okresie Wielkanocy, ale i przez cały rok. Standardowo to kwiecień jest miesiącem, kiedy spożycie białej kiełbasy jest największe, gdyż jest ona stałym elementem większości wielkanocnych koszyczków. Jednak kiełbasa może być serwowana bez żadnych ograniczeń - w końcu jest tyle możliwych sposobów jej przyrządzenia.

d1fdd2p

Biała kiełbasa w piwie lub biała kiełbasa pieczona w winie i musztardzie. Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą, biała kiełbasa w żurku i biała kiełbasa w sosie meksykańskim… Opcji jest nieskończenie wiele i ograniczone są one jedynie przez kreatywność kucharza. Warto poeksperymentować z tym wyrobem, pobawić się tradycją i odkryć nowe smaki. W końcu gotowanie jest czynnością, która posiada w sobie właściwości terapeutyczne. Potwierdzone zostało, że przyrządzanie potraw może pomóc się wyciszyć, rozładować stres i niepokój oraz praktykować głośny w ostatnich latach mindfullness. Ponadto, gotowanie rozwija pomysłowość i łączy ludzi.

Biała kiełbasa nie tylko od święta materiały partnera
Biała kiełbasa nie tylko od święta Źródło: materiały partnera

W zaciszach domowych kuchni wspólne pichcenie jest dalekie od dramatów pokazywanych w Piekielnej Kuchni Gordona Ramseya i potrafi budować trwałe więzi. Co więcej, nawet samotne gotowanie dla innych ludzi wpływa pozytywnie na nasze interakcje. Ostatecznie, przygotowując komuś posiłek pokazujemy nasze zaangażowanie i troskę. Psychologowie twierdzą, że w ten sposób „pomagamy” w sposób bardzo pierwotny - karmimy kogoś, więc spełniamy jego podstawową, niezbędną do przetrwania potrzebę. Z tego powodu zachęcamy wszystkich do odkrywania nowych sposobów na szczęście właśnie w sztuce przyrządzania potraw.

Biała kiełbasa z pomidorami w sosie śmietanowo-chrzanowym – przepis dla Ciebie.

Od czego zacząć? Oczywiście od białej kiełbasy z Zakładu Mięsnego Karol. Polecimy wam prosty, smaczny i kreatywny pomysł na jej przyrządzenie, aby cieszyć się wyjątkową przyjemnością podniebienia. Gdy zapachy kiełbasy, piwa, pomidorów rozejdą się po waszej kuchni tworząc przepyszną aromaterapię, będziecie chcieli przyrządzać tą potrawę jak najczęściej.

Biała kiełbasa nie tylko od święta materiały partnera
Biała kiełbasa nie tylko od święta Źródło: materiały partnera

Składniki:

  • 5 kawałków białej kiełbasy parzonej z Zakładów Mięsnych Karol
  • 2 liście laurowe
  • szklanka słodkiej śmietany
  • łyżka chrzanu
  • łyżka mąki
  • olej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 litra jasnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • garść pomidorków koktajlowych
d1fdd2p

Sposób przygotowywania:

1. W rondlu podsmażamy
2. na niewielkiej ilości oleju
3. pokrojone w kostkę cebule i czosnek.
4. Mieszamy je aż nieco zmiękną i przybiorą złotobrązowy kolor.
5. Dodajemy białą kiełbasę parzoną z Zakładu Mięsnego Karol
6. i mieszamy. Czekamy aż skóra kiełbaski się zarumieni.
7. Wówczas dodajemy łyżkę mąki i wlewamy piwo do rondla
8. Wrzucamy liście laurowe, śmietanę oraz chrzan.
9. Możemy dodać sól i pieprz, a także inne przyprawy według uznania.
10. Gotujemy wszystko około dziesięciu minut, sprawdzając co jakiś czas, czy kiełbasa jest już miękka i czy sos odpowiednio zgęstniał.
11. Na patelni smażymy garść pomidorków koktajlowych i dodajemy je do kiełbasy w sosie.

Takie danie możemy podać na przykład razem z ziemniaczkami z koperkiem. Gwarantujemy, że kiełbasa w takiej oprawie będzie smakować wszystkim. Wysokiej jakości mięsno, pyszny sos i dodatki to obietnica pysznego obiadu, tradycyjnej potrawy z nowoczesnym sznytem. Odkryj przyjemność płynącą z jej przyrządzania i podziel się nią z bliskimi.

Smacznego!

Materiał partnera: Zakład Mięsny Karol

d1fdd2p

Podziel się opinią

Share
d1fdd2p
d1fdd2p
Więcej tematów