Babka ziemniaczana z boczkiem. Przepyszny pomysł na obiad
Babka ziemniaczana to smaczny pomysł na tani obiad. Danie pochodzi z Podlasia, gdzie każda pani domu ma swój przepis. - Jeśli więc w domu ziemniaki są, a i boczku macie odrobinę pod ręką to bierzcie się do pracy - poleca autorka bloga Igraszki losu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 jajka
- 200 gram boczku wędzonego
- 2 łyżki czubate mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni aż stanie się zarumieniony – odstawiamy. Ziemniaki u cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Ze startych ziemniaków odlewamy wodę. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól – mieszamy. Następnie dodajemy podsmażony boczek – mieszamy raz jeszcze. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy w nie przygotowane ciasto. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 60 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i podajemy ze śmietaną lub jogurtem, ale najlepiej smakuje następnego dnia odgrzana na chrupiąco na patelni.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze