Babka ziemniaczana z boczkiem. Przepyszny pomysł na obiad
Babka ziemniaczana to smaczny pomysł na tani obiad. Danie pochodzi z Podlasia, gdzie każda pani domu ma swój przepis. - Jeśli więc w domu ziemniaki są, a i boczku macie odrobinę pod ręką to bierzcie się do pracy - poleca autorka bloga Igraszki losu.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 jajka
- 200 gram boczku wędzonego
- 2 łyżki czubate mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przepis
Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni aż stanie się zarumieniony – odstawiamy. Ziemniaki u cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Ze startych ziemniaków odlewamy wodę. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól – mieszamy. Następnie dodajemy podsmażony boczek – mieszamy raz jeszcze. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy w nie przygotowane ciasto. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 60 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i podajemy ze śmietaną lub jogurtem, ale najlepiej smakuje następnego dnia odgrzana na chrupiąco na patelni.