28-06-2009 (14:01)

Babka biało-czarna - Przepis

Trwa ładowanie...
Babka biało-czarna
Podziel się
Składniki
  • cukier puder - 20 dag
  • duże jajka - 4 szt
  • kakao - 1 łyżka
  • masło - 20 dag
  • mąka pszenna - 15 dag
  • mąka ziemniaczana - 10 dag
  • otarta skórka z cytryny - 1/2 szt
  • proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
  • sok z cytryny - 1 szt
  • śmietana - 3-4 łyżki
Przepis

Masło utrzeć na pulchną masę i, nadal ucierając, porcjami dodawać kolejno: żółtka,
cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, a na samym końcu śmietanę. Z białek ubić pianę,
połączyć z masą, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie
wymieszać.
Podzielić ciasto na dwie części. Do mniejszej (ok.1/3 ciasta) wsypać kakao i zamieszać.
Wyłożyć jasne ciasto do podłużnej formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,
a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wyłożyć ciemne ciasto.
Piec ok. 45-50 min w temp. 180 stopni C.

Przepis dodał użytkownik asieeenka03

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne