Awokado z wędzonym łososiem i rukolą. Przepyszne połączenie

Jesienią i zimą powinniśmy szczególnie zatroszczyć się o urozmaiconą dietę. Łatwą w przygotowaniu i pyszną przekąską będzie uważane za jedno z najzdrowszych owoców świata – pełne wartości odżywczych - awokado. Wystarczy, że skropimy je sokiem z cytryny i wypełnimy rukolą oraz wędzonym łososiem. Tak skomponowana przekąska będzie nie tylko smaczna i efektowna, ale przede wszystkim zdrowa.

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą. Przepyszne połączenieAwokado z wędzonym łososiem i rukolą. Przepyszne połączenie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • rukola np. Eisberg
  • 2 awokado
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestkę.
  • Środek skropić sokiem z cytryny (wówczas nie ściemnieje), wypełnić rukolą, podzielonym na kawałki wędzonym łososiem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą.
  • Oprószyć do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja