Trwa ładowanie...

Apokaliptyczne słoiki z mięsem — te hitowe przetwory z TikToka mają przetrwać nawet 25 lat!

"Pyszne, soczyste z naturalną galaretką. Mięsko w słoikach. Idealne na kanapki, biwak pod namiot, w trasę. Bądź po prostu jako domowa wędlina na kanapki". — pisze w swoim poście na Instagramie Anna Hetman.

Share
Mięso w słoikuMięso w słoikuŹródło: Adobe Stock
ditv78l

Hitowe słoiki

TikTokerka Anna Hetman, publikująca pod nazwą queen_kanapka, podzieliła się przepisem na mięso w słoikach, autorstwa Adolfa Kudlińskiego. Dzięki unikatowej metodzie pasteryzacji mięso powinno zachować świeżość nawet do 25 lat. Przepis szybko stał się hitem. Filmik zdobył już prawie 2 miliony wyświetleń na TikToku.

Adolf Kudliński to najsłynniejszy polski preppers. Preppersi to osoby przygotowujące się na wypadek kataklizmu lub wojny. Gromadzą zapasy żywności i uczą się sztuki przetrwania w trudnych warunkach. Na swoim kanale w serwisie YouTube Kudliński dzielił się z widzami survivalowymi poradami i przepisami.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa swojska kiełbasa. Banalny przepis

Dzięki procesowi tyndalizacji mięso zachowa świeżość na długie lata. Dlatego właśnie ścisłe przestrzeganie zaleceń jest tak istotne. Tyndalizacja, czyli pasteryzacja funkcjonalna, to sposób konserwacji żywności w puszkach, który polega na 2-3 krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w jednodniowych odstępach. Nazwa pochodzi od nazwiska irlandzkiego naukowca Johna Tyndalla.

ditv78l

Przetwory w słoikach gotujemy przez trzy godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego dnia i godzinę w ostatni dzień. Gotowanie powinno się odbywać mniej więcej w tych samych godzinach każdego dnia.

Przepis na apokaliptyczne słoiki z mięsem

Składniki:

  • 4 ½ kg karkówki
  • 4 ½ kg łopatki wieprzowej
  • 2 kg mielonej łopatki
  • ½ kg mielonej słoniny
  • po 1 łyżce soli niejodowanej na każdy kilogram mięsa
  • czosnek granulowany
  • suszony majeranek
  • suszony lubczyk
  • po łyżeczce mielonego jałowca na każde dwa kilogramy mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Wieprzowinę osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy do miski wraz z mielonym mięsem i słoniną.
  2. Posypujemy wszystko solą, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  3. Jeśli w misce zebrała się woda, wylewamy ją. Następnie wsypujemy przyprawy, dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy ponownie folią i wsadzamy na noc do lodówki.
  4. Słoiki dokładnie wyparzamy i wkładamy do nich mięso. Ważne, aby nie zajmowało więcej niż ¾ słoika. Brzegi słoików przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym spirytusem i zakręcamy.
  5. Proces tyndalizacji trwa trzy dni. Pierwszego dnia gotujemy słoiki 3 godziny, drugiego 2 godziny, a trzeciego godzinę.
  6. Gotowe mięso w słoikach przechowujemy w chłodnym miejscu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
ditv78l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
ditv78l
Więcej tematów