Trwa ładowanie...

Alternatywa dla czekolady? Słodkie dania na pozytywny nastrój

Chłód, wiatr i zbyt mało słońca – to zimą doskwiera najbardziej. Sweter i rękawiczki nie wystarczają, a szarówka wpędza nas w ponury nastrój. Jak podnieść poziom endorfin? Najlepiej za pomocą dobrego jedzenia. Teraz przygotujesz je znacznie szybciej!

Robot planetarny rozwinie skrzydła każdej kuchni Robot planetarny rozwinie skrzydła każdej kuchni Źródło: Adobe Stock
d44b92c
d44b92c

Niedobór światła słonecznego sprawia, że więcej śpimy i… jemy. Gdy dzień jest krótki, spada m.in. poziom endorfin, serotoniny i dopaminy, stąd ochota na słodycze. Po ich zjedzeniu na chwilę poprawia nam się samopoczucie, ale to żadne rozwiązanie. Zimowa dieta powinna przede wszystkim dostarczać witamin i minerałów, które dodają energii na dłużej, a także rozgrzewają organizm i wpływają korzystnie na nasze samopoczucie. Co jeść, by czuć się lepiej? Oto kilka sprawdzonych przepisów:

Żurawinowy twarożek

Zamiast typowych kanapek z szynką i serem, warto pozwolić sobie na coś słodkiego. Zamiast dżemu czy masła czekoladowego proponujemy twaróg z żurawiną. W marketach nieczęsto znajdziemy tego typu produkty, ale można je zrobić samodzielnie. W tym celu potrzebujemy 50 g białego sera półtłustego, 2 łyżki suszonej żurawiny, łyżeczkę płatków migdałowych oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego. Całość wrzucamy do jednego naczynia i mielimy na gładką masę. Podajemy z pieczywem, najlepiej bułką paryską.

Kurczak z sosem figowym

Jedni lubią żeberka w coli, drudzy indyka w czekoladzie – w obu przypadkach mięso podaje się w wersji na słodko. Równie ciekawą potrawą jest ryż z kurczakiem i figowym sosem. Do jego przygotowania wystarczy szklanka ugotowanego ryżu, np. brązowego lub jaśminowego, ok. 100 g usmażonego filetu z kurczaka oraz składniki na sos. Czyli? Trochę cebuli zeszklonej na oliwie z oliwek, 2 suszone figi i łyżka jogurtu naturalnego – wszystko razem blendujemy, a następnie polewamy kurczaka. Podajemy z sałatą lodową i jogurtem.

Kruche ciasteczka z batatów

Bataty doskonale smakują nie tylko w formie frytek, ale też jako ciastka. Najpierw trzeba je obrać ze skórki, pokroić w plastry i skroplić oliwą. Następnie pieczemy je przez ok. 20 minut. w tym czasie szykujemy pozostałe składniki, czyli 2 szklanki mąki, łyżkę siemienia lnianego, 5 łyżek kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, pół szklanki napoju roślinnego i pół szklanki syropu z agawy. Wszystko razem wraz z batatami wrzucamy do robota planetarnego – energiczny ruch mieszadeł sprawia, że cała zawartość misy wyrabiana jest bardzo dokładnie, bez pozostawiania resztek ciasta na jej brzegu. Z ciasta formujemy krążki i pieczemy w temperaturze 180 st. przez 15 minut.

Tost z kremem daktylowym

Ten pyszny wynalazek stanowi świetną alternatywę dla czekoladowych past kanapkowych. Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję, potrzebujemy daktyli obranych ze skórki (można przedtem je sparzyć wrzątkiem), a także dobrego urządzenia rozdrabniającego. Najlepiej użyć blendera lub robota planetarnego z funkcją miksowania. Dobrym pomysłem jest połączenie daktyli z orzechami laskowymi, amarantusem i kakao. Przygotowaną pastę kładziemy oczywiście na pieczywo, np. tostowe. Dla dekoracji możemy położyć owoce lub listki mięty. Z takim przysmakiem warto zacząć dzień, ale będzie też pyszną przekąską na wieczór.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d44b92c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44b92c
Więcej tematów