Alternatywa dla czekolady? Słodkie dania na pozytywny nastrój
Chłód, wiatr i zbyt mało słońca – to zimą doskwiera najbardziej. Sweter i rękawiczki nie wystarczają, a szarówka wpędza nas w ponury nastrój. Jak podnieść poziom endorfin? Najlepiej za pomocą dobrego jedzenia. Teraz przygotujesz je znacznie szybciej!
Niedobór światła słonecznego sprawia, że więcej śpimy i… jemy. Gdy dzień jest krótki, spada m.in. poziom endorfin, serotoniny i dopaminy, stąd ochota na słodycze. Po ich zjedzeniu na chwilę poprawia nam się samopoczucie, ale to żadne rozwiązanie. Zimowa dieta powinna przede wszystkim dostarczać witamin i minerałów, które dodają energii na dłużej, a także rozgrzewają organizm i wpływają korzystnie na nasze samopoczucie. Co jeść, by czuć się lepiej? Oto kilka sprawdzonych przepisów:
Żurawinowy twarożek
Zamiast typowych kanapek z szynką i serem, warto pozwolić sobie na coś słodkiego. Zamiast dżemu czy masła czekoladowego proponujemy twaróg z żurawiną. W marketach nieczęsto znajdziemy tego typu produkty, ale można je zrobić samodzielnie. W tym celu potrzebujemy 50 g białego sera półtłustego, 2 łyżki suszonej żurawiny, łyżeczkę płatków migdałowych oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego. Całość wrzucamy do jednego naczynia i mielimy na gładką masę. Podajemy z pieczywem, najlepiej bułką paryską.
Kurczak z sosem figowym
Jedni lubią żeberka w coli, drudzy indyka w czekoladzie – w obu przypadkach mięso podaje się w wersji na słodko. Równie ciekawą potrawą jest ryż z kurczakiem i figowym sosem. Do jego przygotowania wystarczy szklanka ugotowanego ryżu, np. brązowego lub jaśminowego, ok. 100 g usmażonego filetu z kurczaka oraz składniki na sos. Czyli? Trochę cebuli zeszklonej na oliwie z oliwek, 2 suszone figi i łyżka jogurtu naturalnego – wszystko razem blendujemy, a następnie polewamy kurczaka. Podajemy z sałatą lodową i jogurtem.
Kruche ciasteczka z batatów
Bataty doskonale smakują nie tylko w formie frytek, ale też jako ciastka. Najpierw trzeba je obrać ze skórki, pokroić w plastry i skroplić oliwą. Następnie pieczemy je przez ok. 20 minut. w tym czasie szykujemy pozostałe składniki, czyli 2 szklanki mąki, łyżkę siemienia lnianego, 5 łyżek kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, pół szklanki napoju roślinnego i pół szklanki syropu z agawy. Wszystko razem wraz z batatami wrzucamy do robota planetarnego – energiczny ruch mieszadeł sprawia, że cała zawartość misy wyrabiana jest bardzo dokładnie, bez pozostawiania resztek ciasta na jej brzegu. Z ciasta formujemy krążki i pieczemy w temperaturze 180 st. przez 15 minut.
Tost z kremem daktylowym
Ten pyszny wynalazek stanowi świetną alternatywę dla czekoladowych past kanapkowych. Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję, potrzebujemy daktyli obranych ze skórki (można przedtem je sparzyć wrzątkiem), a także dobrego urządzenia rozdrabniającego. Najlepiej użyć blendera lub robota planetarnego z funkcją miksowania. Dobrym pomysłem jest połączenie daktyli z orzechami laskowymi, amarantusem i kakao. Przygotowaną pastę kładziemy oczywiście na pieczywo, np. tostowe. Dla dekoracji możemy położyć owoce lub listki mięty. Z takim przysmakiem warto zacząć dzień, ale będzie też pyszną przekąską na wieczór.