Owocowe letnie menu
Zarówno rodzime, zbierane w polskich lasach, jak i coraz popularniejsze amerykańskie dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Borówki poprawiają pracę układu krążenia, zapobiegają nowotworom oraz wzmacniają wzrok. Bez problemu można z nich wyczarować prawdziwe przysmaki, nie tylko deserowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Chłodnik z borówek
Trudno znaleźć lepszy pomysł na posiłek w upalny dzień. I łatwiejszy w realizacji. Wystarczy 30 dag borówek zasypać cukrem (około 2-3 łyżek) i zalać wodą, by pokryła owoce, a następnie zagotować, doprawiając szczyptą cynamonu i wanilii. Po kilku minutach zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do wystygnięcia. Później całość miksujemy, dodajemy solidną porcję słodkiej śmietany. Schładzamy w lodówce, przynajmniej godzinę. Borówkowy chłodnik serwujemy z ugotowanym wcześniej makaronem, kleksem śmietany i garścią świeżych owoców.
Kisiel z borówek
Pyszny deser, który będzie ukoronowaniem letniego obiadu. 30 dag borówek zalewamy 100 ml wody, dodajemy łyżkę cukru, miodu lub innego słodzika (jego ilość zależy od naszych preferencji smakowych), doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy w tym stanie przez 3-4 minuty. Następnie do gotujących się owoców dolewamy zawiesinę przygotowaną z łyżki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 100 ml wody, ciągle mieszając powstającą masę. Jeszcze ciepły kisiel przelewamy do naczyń. Można go jeść na ciepło lub zimno, najlepiej z dodatkiem spienionego jogurtu naturalnego.
Dżem chia i borówek
Pyszny i zdrowy dodatek do kanapek czy deserów. Szklankę borówek dokładnie myjemy i umieszczamy w rondelku razem z 2 łyżkami nasion chia, 2 łyżkami cukru kokosowego (ewentualnie syropu z agawy, syropu klonowego albo miodu) i odrobiną soku z cytryny. Gotujemy na niedużym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną (przez ok. 15–20 minut), po czym odstawiamy do wystudzenia i zgęstnienia. Przekładamy do słoików.
Sałatka z borówek
Nie masz pomysłu na delikatny i orzeźwiający lunch albo deser? Przygotuj sałatkę z borówek amerykańskich, pokrojonych w plasterki truskawek oraz kostek melona, awokado, brzoskwiń i jabłek. Zmieszane owoce warto zalać dressingiem z soku cytrynowego, miodu, oliwy z oliwek oraz szczypty sproszkowanej papryczki chili, która nada potrawie wyrazistości.
Grillowane borówki
Na ruszcie sprawdzi się nie tylko karkówka czy kaszanka. Wysyp trochę borówek na folię aluminiową, dodaj odrobinę cukru i soku z cytryny, zawiń w sakiewkę, a następnie połóż na grillu, nad rozgrzanym węglem. Po 10 minutach otrzymasz smakowity sos, którym warto polać lody, naleśniki albo gofry. Można też po prostu zaserwować go z gęstym jogurtem naturalnym.
Pełnoziarniste placki z jogurtem i borówkami
Ciekawa propozycja na letni obiad. Szklankę przesianej mąki pełnoziarnistej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptę soli łączymy ze sobą a następnie dodajemy jajko wymieszane ze szklanką mleka i 2-3 łyżeczkami cukru (może być kokosowy lub muscovado). Wszystko dokładnie wyrabiamy. Niewielkie porcje powstałej masy wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoto z obu stron. Na ciepłe placki nakładamy jogurt naturalny i delikatnie rozgniecione borówki.
Powidła z borówek i jabłek
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem borówek także jesienią czy zimą, przygotujmy pyszne powidła. 1,5 kg owoców należy sparzyć wrzątkiem, odcedzić, przełożyć do garnka, dodać trochę wody, zagotować, a następnie przetrzeć. To samo robimy z 50 dag jabłek, najlepiej dość kwaśnych. Na koniec oba przeciery łączymy ze sobą, dodajemy 30-40 dag cukru i smażymy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Smoothie z borówkami
Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania napój, którym można rozpocząć dzień lub zaserwować go na lunch czy deser. Zadanie jest banalne – wystarczy dobrze zmiksować solidną porcję borówek z jogurtem naturalnym mlekiem kokosowym, sokiem pomarańczowym czy po prostu wodą, dodając także trochę dojrzałych bananów i brzoskwiń, ewentualnie dosładzając specjał miodem.
Sos borówkowy do wędlin i mięs
Borówki zazwyczaj kojarzymy ze słodkimi potrawami, jednak te owoce świetnie komponują się również z daniami mięsnymi, chociażby wieprzowymi klopsikami czy smażoną piersią z kaczki. Wystarczy podsmażyć borówki, a następnie dodać do nich trochę czerwonego wina, miodu, soku z cytryny oraz gałązkę rozmarynu. Po zredukowaniu i zgęstnieniu doprawiamy solą i świeżo startym pieprzem.