Trwa ładowanie...

5 sposobów na wykorzystanie grzybów w kuchni

Kurki, rydze, borowiki, a może gąski? Jesienią sięgamy po wyraziste smaki, a obok jabłek i dyni, na naszych talerzach pojawiają się również grzyby. Oto kilka pomysłów na to, co można z nich zrobić. Zaskoczą niejednego smakosza!

Grzyby to jeden z najważniejszych składników wielu dań kuchni polskiejGrzyby to jeden z najważniejszych składników wielu dań kuchni polskiejŹródło: Pixabay
d3vasu5
d3vasu5

W niewielu krajach na świecie jada się tyle grzybów, co u nas. Lubimy nie tylko je zbierać, ale i wykorzystywać w kuchni różne gatunki. W prawdzie grzyby nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, ale ich smakiem trudno pogardzić. Co ciekawe, zawierają ok. 90 proc. wody oraz nieco witamin z grupy B, cynku i miedzi. Ponadto, gatunki takie jak borowik, zawierają witaminę D, która wspiera naszą odporność. Warto zatem mieć grzyby w spiżarni, a można z nich przyrządzić naprawdę smaczne potrawy. I nie tylko!

Grzybowe kiszonki

Do kiszenia można wykorzystać wiele gatunków, takich jak pieczarki, borowiki, maślaki, kurki, ale przede wszystkim rydze. Kisi się głównie kapelusze – po umyciu i starannym oczyszczeniu grzybów należy je lekko obgotować a potem odsączyć i zostawić do ostygnięcia. Układamy je do góry w garnku, przesypując solą i zalewając mocnym roztworem cukru lub erytrytolu z dodatkiem kwaśnego mleka. Jeżeli chodzi o proporcje tych składników, na 5 kg grzybów daje się około 15 dag soli i tyle samo cukru oraz pół szklanki kwaśnego mleka. Konieczna jest również woda po to aby pokryć grzyby. Całość przykrywamy talerzem albo obciążamy kamiennym naczyniem. Kiedy grzyby nieco opadną, można dołożyć nową warstwę z dodatkiem soli.

Kotlety z boczniaków

Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i zdrowotne. Warto włączyć je do diety, jeśli chcemy zadbać również o naszą urodę. Boczniaki mogą zastąpić mięso, dlatego są chętnie wybierane przez wegan. Po zamarynowaniu i upieczeniu można z nich zrobić np. kotlety do burgerów. Aby je przygotować, należy delikatnie oczyścić boczniaki, osuszyć je i rozbić tłuczkiem na płasko. Tradycyjnie w tym przepisie będzie potrzebne jajko - mieszamy je z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy zioła i przyprawy, np. posiekany koperek, paprykę, czosnek, sól oraz pieprz. Następnie panierujemy grzyby w jajku i bułce. Smażymy w oleju na złoty kolor i podajemy z ulubionymi warzywami.

Rydze w wekach

Wekowanie to jeden z lepszych sposobów pasteryzowana żywności w naturalny sposób. W tym celu potrzebujemy oprócz grzybów także cebulę, sól, cukier i odrobinę kwasku cytrynowego. Mały kapelusze można obrać całe, ale bez trzonków. Większe grzyby kroi się dopiero po starannym oczyszczeniu i zblanszowaniu. Grzyby pokrojone w plastry dusimy w rondelku z dodatkiem kilku łyżek gorącej wody z kwaskiem. Gdy sok pokryje grzyby dodajemy posiekaną cebulę i resztę składników. Wszystko gotujemy ok. 20 minut, a następnie wkładamy do wypaczonych słoików. Szczelnie zamykamy słoje, wkładamy je do gorącej wody i pasteryzujemy ok. godziny.

d3vasu5

Ekstrakt grzybowy

Naturalne ekstrakty można bardzo łatwo robić samemu. Świetnie nadają się do podkreślania smaku potraw. Jeśli chcemy w tym celu wykorzystać świeże grzyby, możemy sięgnąć po takie gatunki, jak kania, gąska, kurka, koźlak, maślak czy borowik. muszą być to gatunki dobrej jakości ale niekoniecznie cały. Co więcej, wykorzystujemy tu trzony grzybów które użyliśmy do marynowania lub kiszenia. Starannie oczyszczony miażdżymy w woreczku, po czym odciskamy na tej samej zasadzie, jak robi się sery. Nie

Zapiekanka z gąsek

Niezależnie od tego, czy planujemy obiad czy kolację, świetnym pomysłem na ciepłe danie jest zapiekanka z grzybów. Aby ją przygotować, potrzebujemy ok. 50 deko osuszonych. starannie umytych gąsek. Dusimy je do miękkości na 2 łyżkach oleju sojowego maśle z dodatkiem posiekanej cebuli. Jeśli wyjdzie zbyt dużo sosu, możemy go odparować, zdejmując pokrywkę. Nasze gąski przekładamy do garnka lub żaroodpornego naczynia. Następnie polewamy kubkiem śmietany i posypujemy startym żółtym serem typu cheddar. Możemy wyłożyć na wierzch odrobinę startego masła. Całość pieczemy w piekarniku do czasu, aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Oczywiście gąski to nie jedyne grzyby, z których można zrobić zapiekankę. To samo danie przyrządzimy też z borowików, pieczarek czy koźlaków.

d3vasu5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d3vasu5
Więcej tematów