Trwa ładowanie...

5 pomysłów na dania z jagodami

Sezon na jagody powoli się kończy. Warto więc jak najszybciej wybrać się do lasu lub na stragan, żeby jeszcze skorzystać ze świeżych owoców. Można je jeść same, z jogurtem i cukrem, ale też przygotować z nich pyszne potrawy. Pasują do ciast, omletów, placków, naleśników, płatków śniadaniowych czy owsianek, ale mogą być też dodatkiem do mięs czy kanapek. Jak zwykle wszystko zależy od naszego apetytu, smaku i kreatywności w kuchni.

Jagody mają szereg zastosowań w kuchniJagody mają szereg zastosowań w kuchniŹródło: 123RF
d434bi3

Pierogi z jagodami

Znane od pokoleń danie wciąż się nie nudzi. Dla łasuchów to pokusa, której ulegają kilka razy do roku i to nie tylko w sezonie na jagody. Do pierogów możemy wykorzystać zarówno jagody świeże, jak i mrożone. W tym daniu ważne jest ciasto. Dobrze przygotowane sprawia, że pierogi "rozpływają się w ustach". Podstawowe składniki ciasta na pierogi to mąka, woda i szczypta soli. Można też dodać tłuszcz. Jeżeli będzie to masło, ciasto będzie miało maślany aromat. Kiedy dodamy olej, stanie się bardziej plastyczne.

Dobre proporcje do przygotowania ciasta na pierogi to: pół kilograma mąki, 1 szklanka gorącej wody, szczypta soli, łyżeczka masła. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka za pomocą kubka lub szklanki. Po dodaniu owoców powstają pierogi, które gotujemy. Z dodatkiem słodkiej śmietany i jogurtu nie tylko zaspokoją głód, ale i poprawią humor.

Sos jagodowy do pieczonych mięs

Nie potrzeba wiele czasu, aby zwykłe pieczone mięso nabrało szlachetnego smaku, a niedzielny obiad stał się wykwintnym daniem, którego nie wstydziłaby się najlepsza restauracja. Potrzebujemy jedynie sosu jagodowego. Składniki: jagody mrożone lub świeże (szklanka), łyżka octu winnego, sól, rozmaryn i chili w proszku.

Wielki test jagodzianek

Jagody dusimy w niewielkiej ilości wody z rozmarynem i chili. Po 5 minutach dodajemy ocet i sól. Trzymamy na niewielkim ogniu, aż odparuje woda i sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło np. z pieczonym udem z indyka albo polędwiczkami wieprzowymi. Dzięki witaminie C w jagodach żelazo obecne w mięsie najlepiej się przyswaja. Te danie można podawać z ryżem i świeżym ogórkiem, pasują też buraczkami lub podduszoną marchewka.

d434bi3

Jagodowe smoothie

Domowe śniadanie to zwykle jajecznica, musli lub kanapki z serem, ale równie dobrze może to być jagodowe smoothie, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają rano za dużym posiłkiem. Smootie będzie kolorową, smaczną i na pewno zdrową odmianą. Wystarczy szklanka jagód, dojrzały banan, 1 łyżeczka mielonego lnu, 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego), czubata łyżka kakao i dwie łyżki miodu.

Wszystko razem miksujemy i tak powstają dwie – trzy porcje pysznego i sycącego koktajlu. Składniki można zmieniać w zależności od upodobań. Jagody są pyszne, ale zostawiają na zębach sporo śladów. Lepiej nie myć zębów zaraz po spożyciu, ponieważ owoce zawierające kwasy owocowe zmiękczają szkliwo. Lepiej jest najpierw przepłukać zęby letnią wodą, a dopiero potem zabrać się za szorowanie szczoteczką z pastą do zębów.

Jagody 123RF
Źródło: 123RF

Knedle z jagodami

Knedle nadziewane jagodami to kolejne danie, które może wywołać entuzjazm wśród współbiesiadników podczas niedzielnego obiadu. Potrzebne są nam do niego tylko: jagody, cukier, ugotowane ziemniaki, mąka pszenna oraz 18-procentowa śmietana. F

d434bi3

akt, że to danie jest niedrogie, wywoła z kolei zadowolenie u kucharza. Zrobić je też nie jest trudno. Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Do powstałej z nich masy dodajemy jajko i mąkę, a wszystko gładko wyrabiamy. Na oprószonym mąką stole odrywamy po kawałku ciasta, formujemy grube wałki i dzielimy je na kilka części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy, kładziemy łyżeczkę jagód i zlepiamy ją, a następnie formujemy kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z cukrem i śmietaną. Na koniec posypiemy jagodami. Ich nigdy nie jest za dużo.

Crostini z serem i jagodami

Ciekawe i proste danie na kolację to crostini z serem i jagodami. Crostini to pyszne kanapeczki rodem z Włoch, które przygotowujemy na białym pieczywie. Oprócz jagód potrzebujemy na to danie długą bagietkę, 250 gr sera halloumi, oliwę, olej do smażenia, cukier i listki świeżej mięty.

Kroimy bagietkę na wąskie kromki kromek, każdą z nich obtaczamy z dwóch stron w oliwie. Pieczemy w piekarniku. Ser halloumi odcedzamy, kroimy i grillujemy na patelni grillowej. Na drugiej, zwykłej patelni smażymy jagody z cukrem, które muszą osiągnąć konsystencję konfitury. Wyjmujemy grzanki z piekarnika, układamy na nich ser i po łyżeczce jagodowej konfitury. Dekorujemy listkiem mięty.

Można też przygotować crostini z serem riccota. I w tym przypadku kroimy bagietkę i smarujemy ją oliwą, ale nakładamy na każdą porcję ricottę, a w ser wciskamy jagody. Dodajemy odrobinę syropu klonowego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy parę minut, aż grzanki staną się chrupkie. Obie wersje podajemy na ciepło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d434bi3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d434bi3
Więcej tematów