Trwa ładowanie...
d2uumkc
01-02-2017 08:15

Zapiekanka warzywna pod beszamelem

Przepis
4.0
(4 głosy)
Oceń:
d2uumkc
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com
Składniki
  • 6 marchewek
  • 6 pietruszek
  • 2 buraki
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • chilli do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oliwy

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1/3 – 1/2 łyżeczki startej na małych oczkach gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu do smaku
Przepis

Wszystkie składniki na sos umieść w garnku i cały czas mieszając, podgrzewaj je do momentu, aż konsystencja sosu będzie gęsta, przypominająca budyń.

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ugotuj na parze. Następnie wymieszaj je z przyprawami. Warzywa ułóż warstwowo w naczyniu żaroodpornym wraz z doprawionym solą i pieprzem mięsem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj też ugotowaną na sypko kaszę. Na wierzchu rozlej beszamel. Piecz w 180 stopniach C przez około 30-40 minut do czasu, aż powierzchnia sosu będzie rumiana.
Zobacz także: azjatyckie klopsiki z makaronem

Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Zapiekanka warzywna pod beszamelem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2uumkc
d2uumkc
d2uumkc
d2uumkc
Więcej tematów
d2uumkc