Trwa ładowanie...

Wielkanocne babeczki czekoladowo-bananowe

Babki i babeczki to wypieki, które kojarzą się ze słodkim obliczem Wielkanocy. W te święta warto podać je w czekoladowej wersji z nutą bananów. Zobaczcie propozycję od marki E.Wedel.

d7ehl2v
d7ehl2v

Składniki:

  • 2 czekolady E.Wedel (100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 1 łyżka kakao z Ghany E.Wedel
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 dojrzałe banany i suszone banany do dekoracji
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 100 g miękkiego niesolonego masła
  • 125 g drobnego cukru

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać w misce i odstawić. Banany pokroić, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem. Masło rozpuścić z cukrem, przestudzić. Stopniowo dodawać jajka, suche składniki i rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać. Masą wypełnić silikonowe foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, wymieszać. Przestudzone babeczki wyłożyć na paterę, udekorować polewą czekoladową, kostkami czekolady i suszonymi bananami.

Więcej czekoladowych inspiracji na stronie partnera artykułu, firmy E.Wedel.

d7ehl2v
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7ehl2v
Więcej tematów