Trwa ładowanie...

Wariacje na temat kanapek: bagietka ze szparagami i szynką oraz kofty z wieprzowiną

Koniecznie wypróbujcie na śniadanie.

d1147vw
d1147vw

Kanapki to jedna z najpopularniejszych przekąsek Polaków. Jemy je na śniadanie, w ciągu dnia czy na kolację. Jeśli znudziły cię się klasyczne z szynką czy serem warto spróbować kanapek w nieco innej odsłonie. Piotr Kucharski przygotował ciekawe połączenia. W jego menu znalazły się kanapki z polędwiczką i truskawkami, bagietkę z szynką, szparagami i majonezem oraz kofty z wieprzowiną.

Otwarta kanapka z polędwiczką

Składniki:
1 polędwiczka
2 duże kromki pieczywa
1 bakłażan
1 duży pomidor malinowy
10 truskawek
2 garście rukoli
oliwa z oliwek

Sos:
200 g truskawek
Sól i pieprz
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

d1147vw

Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i odstawić na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki i przyprawić solą. Pomidora pokroić na grube plastry. Polędwiczkę grillować lub usmażyć na patelni. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym skropić oliwą z oliwek i razem z pomidorem i truskawkami, grillować lub usmażyć na patelni. Kromki pieczywa opiec na grillu. Na każdej kromce ułożyć garść rukoli. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, pomidora oraz pokrojoną na plastry polędwiczkę. Składniki na sos zmiksować na gładki sos i polać całość po wierzchu.

Kofty z wieprzowiny
Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 szczypty imbiru suszonego
2 szczypty cynamonu
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 pomidor

Sos:
200 g kremowego sera koziego
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka czarnuszki
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

d1147vw

Mięso zmielić i wymieszać z przyprawami, oraz posiekanym czosnkiem i miętą. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Uformować podłużne kotleciki. Warzywa pokroić w plasterki. Wszystko razem grillować lub obsmażyć na patelni. Kozi serek wymieszać z jogurtem i czarnuszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Obsmażone mięso podawać w pitach z warzywami oraz serkiem.

Bagietka ze szparagami i szynką
Składniki:
1 bagietka
16 zielonych szparagów
16 długich i cienkich plasterków szynki
masło do smażenia
8 rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

d1147vw

Bagietkę pokroić na 4 części, przekroić wzdłuż, lecz nie rozcinać całkowicie, lekko grillować lub opiec w piekarniku. Każdego szparaga owinąć w plasterek szynki i zgrillować lub obsmażyć na patelni. Rzodkiewkę pokroić w drobną kosteczkę a szczypiorek posiekać i wymieszać z majonezem. Środek bagietek wysmarować majonezem, a do środka nałożyć po 4 szparagi.

d1147vw
d1147vw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1147vw
Więcej tematów