Trwa ładowanie...
d3fl4hw
18-03-2017 18:09

Tort Sachera

Przepis

Tort Sachera to tradycyjny wiedeński przysmak. Mocno czekoladowe ciasto, intensywnie czekoladowa polewa, a to wszystko przełożone warstwą dżemu morelowego. Prosto, wykwintnie i bardzo, bardzo smacznie.

d3fl4hw
3.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com
Składniki
  • 120 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania formy

  • mąka do oprószenia formy
  • 250 g dżemu morelowego na nadzienie

    Składniki na polewę czekoladową:

  • 120 g czekolady gorzkiej

  • 100 g płynnej kremówki 36 proc.
Przepis

Białka ubij na sztywno. Czekoladę zblenduj na mniejsze cząstki, następnie roztop ją w rondelku na małym lub średnim ogniu cały czas mieszając. Do roztopionej czekolady dodaj masło i zamieszaj do roztopienia i ujednolicenia się masy. Teraz dodaj cukier puder oraz żółtka i energicznie mieszaj do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszaj. Teraz delikatnie w czekoladową masę wmieszaj np. szpatułką pianę z białek. Gotową masę przełóż do natłuszczonej i obsypanej odrobiną mąki formy. Piecz w 180 stopniach C przez około 30-40 minut, do suchego patyczka.

Zblendowaną na mniejsze kawałki czekoladę umieść w rondelku wraz z kremówką. Podgrzej na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż czekolada roztopi się i powstanie jednolita polewa.

Upieczone i ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Przełóż je dżemem morelowym. Całość pokryj polewą i gotowe.
Zobacz także: babka kokosowa nie tylko na święta

Tort Sachera
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
d3fl4hw
Więcej tematów
d3fl4hw