wp

Tarta z jajkiem, kiełbasą i serkiem

Trwa ładowanie...
Tarta wielkanocna z "Mientablog"www.mientablog.com
Podziel się
wp

Tarta idealnie nadaje się jako przystawka do żurku lub barszczu białego. Podając ją na wielkanocnym stole, możecie miło zaskoczyć swoich bliskich. Prosta i naprawdę bardzo smaczna.

Składniki
  • opakowanie ciasta francuskiego (dokładna ilość zależy od wielkości naszej blaszki do pieczenia)
  • mała laska kiełbasy swojskiej
  • mała laska kiełbasy białej
  • 3 jajka rozmiar M
  • łyżka naturalnego serka do smarowania kanapek
  • gałązka świeżego rozmarynu
Przepis

Ciastem wykładamy formę do pieczenia tarty (o wymiarach 12x35 cm). Obie kiełbasy kroimy w plasterki i układamy na cieście na przemian, tak aby lekko nachodziły na siebie.

Na wierzch delikatnie wbijamy jajka (jeśli używamy większej formy, użyjmy więcej jajek). Serek mieszamy z posiekanym świeżym rozmarynem i nakładamy go w kilku miejscach. Całość pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Jeśli lubicie płynne żółtko, to wystarczy wbić jajka po 10 minutach pieczenia, ale należy pamiętać, aby wtedy tartę podać od razu.
Zobacz także: cytrynowa babka z niespodzianką

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp
wp