Trwa ładowanie...

Tarta cytrynowa z bezą. Przepis z "Bake Off - Ale Ciacho"

Deser według receptury mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.

Tarta cytrynowa z bezą. Przepis z "Bake Off - Ale Ciacho"Źródło: TVP2
d21qlvp
d21qlvp

W ostatnim odcinku "Bake Off Ale Ciacho!" królowała beza. Śnieżnobiała i idealnie przygotowana - to nie lada wyzwanie. Uczestnicy mieli za zadanie zrobić deser według receptury Krzysztofa Ilnickiego. Najlepiej poradziła sobie Małgorzata Rybacka, zostając tym samym gwiazdą wypieków tygodnia. Z programem niestety pożegnała się Krysia Banaczkowska. Jeśli macie ochotę przygotować tartę cytrynową z bezą z szóstego odcinka programu, poniżej przepis samego mistrza cukiernictwa i jurora programu.

Kruszonka
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru typu kryształ
50 g cukru Muscovado

Ucierać pierwsze trzy składniki do uzyskania konsystencji kruszonki. Rozprowadzić na macie silikonowej. Piec w 160 stopniach C do złotego koloru. Wystudzić do ok. 50 stopni C. Połączyć z Muscovado.

Krem cytrynowy
200 g soku cytrynowego
skórka z użytych cytryn
300 g cukru
200 g śmietany 36 proc.
360 g jajek

d21qlvp

Pogrzać sok do 50 stopni C i rozpuścić cukier. Dodać resztę składników i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przecedzić przez gęste sito. Napełnić szklane pojemniki według uznania. Piec do momentu, kiedy krem będzie stabilny i lekko trzęsący się na środku - 100 stopni C w zamkniętym piekarniku.

Beza szwajcarska
150 g białka
165 g cukru

Połączyć białko i cukier w misie od miksera. Podgrzać na parze do 60 stopni C, mieszając intensywnie. Zdjąć z pary i niezwłocznie przenieść do miksera. Ubić do sztywności. Przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Wyszprycować pożądaną ilość. Opalić opalarką.

Kandyzowana cytryna
150 g octu z białego wina
200 g cukru
2 cytryny

d21qlvp

Zagotować ocet z cukrem. Cytryny umyć w bieżącej gorącej wodzie, szorując szczoteczką. Sparzyć wrzątkiem. Obrać skórkę bez białego miąższu i pokroić ją w julienne (cienkie paski o szerokości do 1 mm). Zagotować trzykrotnie w wodzie, zmieniając ją na świeżą za każdym razem. Gotować w syropie do pełnej kandyzacji.

Dekoracja czekoladowa
500 g czekolady białej
10 g sproszkowanego masła kakaowego

Pognieść arkusz papieru do pieczenia. Rozprostować i przycisnąć blachą. Podgrzać czekoladę na parze do 42 stopni C. Odstawić do ochłodzenia (opcjonalnie wstawić w większą misę napełnioną zimną wodą) do 34 stopni C, mieszając regularnie (jeżeli temperatura spadła poniżej 34 stopni C, należy zacząć od początku). Dodać sproszkowane masło kakaowe. Wymieszać i schłodzić czekoladę do 29 stopni C. Wylać na wcześniej pognieciony papier i rozprowadzić. Odstawić do krystalizacji (do lodówki, jeśli temperatura pomieszczenia przekracza 23 stopni C).

d21qlvp

Montaż
Schłodzić krem. Wysypać warstwę kruszonki. Wyszprycować bezę i opalić palnikiem. Udekorować kandyzowaną skórką i dekoracją czekoladową.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

d21qlvp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21qlvp
Więcej tematów