Trwa ładowanie...
d1147vw
19-06-2013 11:14

Soczysty kurczak pod kruszonką

Przepis
4.0
(29 głosów)
Oceń:
d1147vw
Składniki
  • Składniki:
    • 3 pojedyncze piersi kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sok z połowy limonki,
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju,
  • sól, pieprz
    • Na "kruszonkę":
    • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • duża garść świeżej bazylii,
  • połowa papryczki chilli,
  • skórka z całej cytryny,
  • sól, pieprz
    • ew. tarty parmezan lub mozzarella*
Przepis

Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.

Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Smacznego!

Przepis dodał użytkownik PlateofJoy

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1147vw
d1147vw
d1147vw
Więcej tematów
d1147vw