wp

Snikers-orzechowiec

Trwa ładowanie...
Snikers-orzechowiec
Podziel się
wp
Składniki
  • Ciasto:
  • 60 dkg mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 20 dkg margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa orzechowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • Krem 1:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • Krem 2:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego lub 1 puszka gotowego kajmaku
Przepis

1) Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki, ponownie troche wszystko posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
2) Polewa orzechowa: margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, miód i orzechy i mieszając chwilkę pozostawić na gazie.
3) Trzy identyczne formy {20 cm na 30cm} posmarować margaryną i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
4) Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano w przepisie.
5) Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz.-ostudzić.
6) Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem , a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.

Przepis dodał użytkownik joannafraczak

Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp