Seler naciowy au gratin

Obraz

Składniki

  • 2 szklanki łodyg selera naciowego pokrojonych poprzecznie na kawałki o długości 2 1/2 cm
  • 2 1/2 szklanki sosu beszamelowego (białego), przygotowanego jak w przepisie na bisque z ostryg
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera (na przykład gruyère lub parmezanu)
  • 4 łyżki masła
  • sól

Przepis

1. Seler ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z białym sosem i utartym serem.

Przepis

2. Otrzymaną mieszaninę przełożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego połową masła, posypać bułką tartą i ułożyć na wierzchu drugą połowę masła rozdrobnioną na małe kawałeczki. Piec w temperaturze 205°C przez 20 minut albo aż bułka tarta dobrze się zrumieni.

Przepis

*Otrzymujemy 4–6 porcji

Przepis

UWAGI LIZ:

Przepis

Gima nie precyzuje, jakiego sera należy użyć, ale gruyère wyjątkowo dobrze smakuje w tej zapiekance.

Przepis

Uważaj na bułkę tartą, kiedy będzie się rumienić, żeby jej nie spalić. Jeśli zbyt szybko mocno zbrązowieje, nakryj naczynie folią aluminiową i piecz dalej.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości