Trwa ładowanie...
29-12-2016 18:43

Ryba na piątek: marynowane, smażone śledzie

Rybny specjał ze słoików. Rodzina będzie się zajadać

Ryba na piątek: marynowane, smażone śledzieŹródło: www.daylicooking.pl
d48v9al
d48v9al

O śledziach przypominamy sobie zazwyczaj tylko od święta. Zupełnie niesłusznie, bo ten rodzaj ryby powinien częściej gościć na polskich stołach. Pysznym sposobem będzie zamarynowanie śledzi w delikatnej octowej zalewie, a następnie ich usmażenie. Przepis poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".

Składniki na śledzie:

około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych)
mąka pszenna do oprószenia śledzi
olej rzepakowy do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na zalewę do śledzi:

6 szklanek wody
1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.
5-6 większych liści laurowych
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
4 łyżki ziarenek gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki soli
4 średnie cebule

Przygotowanie:

Śledzie dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Obieramy cebule i kroimy w talarki. Zagotowujemy wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem - na niewielkim ogniu. Dokładamy cebulę i gotujemy jeszcze przez minutę.

d48v9al

Śledzie oprószamy mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Układamy je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewamy wrzącą zalewą. Na wierzchu układamy cebulę. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Po kilku dniach śledzie są gotowe do zjedzenia.

d48v9al
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48v9al
Więcej tematów