Trwa ładowanie...

Rolada ze szpinaku z łososiem

Rolada ze szpinaku z łososiem to - tuż obok ciasta zielony mech - idealna propozycja dla osób, które nie są przekonane do jedzenia szpinaku.

Rolada ze szpinaku z łososiemŹródło: Justmydelicious
d1z3ut1
d1z3ut1

Rolada ze szpinaku z łososiem to - tuż obok ciasta zielony mech - idealna propozycja dla osób, które nie są przekonane do jedzenia szpinaku. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", jest prosta w przygotowaniu, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Szczególnie z dodatkiem białego wina. Poza tym zawiera sporo cennych wartości odżywczych za sprawą wyjątkowo zdrowych składników, więc jej kawałek (lub dwa) każdemu wyjdzie na zdrowie. Rolada doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia dla rodziny lub znajomych.

Składniki na roladę ze szpinaku:

450 g szpinaku
2 ząbki czosnku
pieprz czarny do smaku
sól morska do smaku
4 jajka

Dodatkowo:
300 g serka kremowego
150 g wędzonego łososia
zioła prowansalskie lub inne przyprawy z kuchni włoskiej

Umyty i osuszony szpinak dokładnie rozdrobnij przy pomocy blendera. Podduś go z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu oraz soli do czasu, aż jego soki odparują. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy szpinak całkowicie przestygnie, wmieszaj do niego (np. przy pomocy szpatułki) żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do szpinaku i delikatnie wymieszaj tak, aby konsystencja była jednolita. Gotową masę przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasto przewróć na drugą stronę i pozostaw w ostygnięcia.

d1z3ut1

Kiedy upieczone ciasto przestygnie, posmaruj je równomiernie serkiem, rozłóż na całej jego powierzchni plasterki łososia, obsyp przyprawą, zwiń w roladę i włóż na noc do lodówki, aby zastygła.

Sugestie autorki: do masy szpinakowej możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Nie ma potrzeby dodawania mąki do masy ze szpinaku - będzie łatwiej i szybciej. Możesz również użyć mrożonego szpinaku (tego rozdrobnionego). Możesz użyć dowolnego serka kremowego/kanapkowego. Jeśli chodzi o łososia to wykorzystaj tego w plastrach lub sałatkowego (mniejsze ścinki). Do wersji light użyj serka z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej inspirujących przepisów na: www.justmydelicious.com.

d1z3ut1
d1z3ut1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1z3ut1
Więcej tematów