Trwa ładowanie...
d437q92
Temat

wędliny

Jak przedłużyć świeżość wędliny i na co zwrócić uwagę przy zakupie?
16-10-2022 00:29

Jak przedłużyć świeżość wędliny i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wędlina to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. Po części to jednak także od nas zależy, jak długo wędlina zachowa świeżość. Ważne jest zarówno to, jaką wędlinę kupimy, jak i sposób jej przechowywania.

Wędliny ze znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Co to oznacza?
07-12-2021 12:52

Wędliny ze znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Co to oznacza?

Rzemiosło wędliniarskie w Polsce ma się dobrze. Coraz popularniejsze są wyroby z małych, rodzinnych zakładów, gdzie tradycja wyrobu wędlin przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Stawiamy na jakość i dobry smak. To bardzo dobry kierunek!

Mortadela – prosty klasyk, który znajdziesz w restauracjach
30-05-2019 10:51

Mortadela – prosty klasyk, który znajdziesz w restauracjach

Zła sława ciągnie się za nią od czasów PRL-u, często bywa pogardliwie nazywana "szynką dla ubogich". Tymczasem we Włoszech uchodzi za królową wędlin. Dobrej jakości mortadela to smaczna kiełbasa, którą można wykorzystać kulinarnie na wiele sposobów, co udowadnia wielu szefów kuchni.

Po świętach. Sprawdź, co zrobić resztkami wędlin i mięsa
23-04-2019 11:07

Po świętach. Sprawdź, co zrobić resztkami wędlin i mięsa

Po świętach zostały nam zapasy jedzenia. Zamiast wyrzucać, możemy je wykorzystać do przygotowania pysznych dań. Sprawdź, co zrobić z resztek wędlin i mięsa, które wciąż zalegają w lodówce.

Szynka pieczona w rękawie. Na kanapki i na obiad
26-02-2019 15:24

Szynka pieczona w rękawie. Na kanapki i na obiad

Soczysta i krucha szynka pieczona w rękawie, którą można podać na gorąco jako główny element obiadu, to wyśmienita propozycja. Taka szynka
również idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką.

d437q92
Drugie oblicze sklepowych wędlin. Internauci ujawniają
07-09-2018 14:05

Drugie oblicze sklepowych wędlin. Internauci ujawniają

Wędliny, podobnie jak sery, goszczą w większości polskich domów. Jednak, czy mamy pewność, jak i z czego zostały przygotowane? Problemem może być też wybór wędliny podczas zakupów. Mimo mody na zdrowe produkty "bio", praktyka dodawania substancji konserwujących jest wciąż popularna.

Nie tylko chorizo. Przegląd najpopularniejszych hiszpańskich wędlin
31-07-2018 11:10

Nie tylko chorizo. Przegląd najpopularniejszych hiszpańskich wędlin

Kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i pomidorowe gazpacho. Istotne miejsce w niej zajmują bowiem wędliny. Szynka jamón serrano, pikantna kiełbasa chorizo i sobrasada z Majorki to tylko niektóre z nich. Przedstawiamy regionalne produkty, których koneserzy mięsa powinni spróbować podczas wakacji w Hiszpanii. Zapraszamy do naszej galerii.

Smak a skład. Podpowiadamy, jak czytać etykiety na wędlinach
07-08-2017 10:38

Smak a skład. Podpowiadamy, jak czytać etykiety na wędlinach

Mimo rosnącej popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej nadal większość Polaków do codziennego jadłospisu chętnie wybiera produkty mięsne. Paczkowane smakołyki czy produkty na wagę kuszą rozmaitymi odmianami. Niestety, o dobrej jakości wybór nie jest łatwo. Wystarczy przeczytać skład i sprawdzić, jaki procent mięsa zawiera cały produkt.

Koniec marnowania jedzenia. Sposoby, jak przechowywać świąteczne przysmaki
25-12-2017 17:00

Koniec marnowania jedzenia. Sposoby, jak przechowywać świąteczne przysmaki

Święta, święta i po świętach… A w lodówkach zapasy jedzenia, którego nie daliśmy radę zjeść. Co z nimi zrobić? Jak przechować, żeby nie wyrzucić do śmietnika? Jak wykorzystać nadwyżki?

Tęsknimy za dawnymi smakami. "Domowe wędliny to moja pasja"
20-07-2017 11:28

Tęsknimy za dawnymi smakami. "Domowe wędliny to moja pasja"

W WP Kuchni rozmawiamy z Mirosławem Kocurem, który o domowych wędlinach wie chyba wszystko. Od lat przygotowuje własne wyroby, prowadzi również sklep z artykułami do ich produkcji. Już jako dziecko przyglądał się jak rodzice robili domowe przetwory, kiełbasy i kaszanki. Nam zdradza, po czym poznać dobrą wędlinę i jak się nie dać oszukać producentom.

d437q92
Jakich składników warto unikać w wędlinach?
24-05-2017 12:26

Jakich składników warto unikać w wędlinach?

Wędliny goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Sięgamy po nie, wierząc, że zapewniamy organizmowi wartościowych składników odżywczych, jednak często nieświadomie osiągamy odwrotny skutek. Warto przyjrzeć się temu co jemy i wybierać produkty, pozbawione dodatków do żywności.

Zrób to sam, czyli domowe wędliny na święta
18-12-2016 15:18

Zrób to sam, czyli domowe wędliny na święta

Bez zbędnej chemii. Są zdrowe i sycące.

Czego nie należy jeść na śniadanie
25-11-2016 10:21

Czego nie należy jeść na śniadanie

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy zapominamy o odpowiednio skomponowanym śniadaniu, narażamy się na brak energii, problemy z koncentracją, zwiększone ryzyko otyłości czy wrzodów. Jednak bardzo istotne jest także to, co jemy o poranku. Pewnym produktów należy bowiem unikać.

Kuchnia świata stoi... boczkiem!
19-10-2016 15:51

Kuchnia świata stoi... boczkiem!

Tradycyjnie, po polsku, czyli z boczkiem. W czym tkwi sekret tego produktu?

7 szkodliwych dodatków do żywności obecnych w naszej diecie
04-10-2016 17:28

7 szkodliwych dodatków do żywności obecnych w naszej diecie

Bardzo często spotykamy w sklepie osobę uważnie analizującą to, co napisane jest na etykiecie danego produktu. To bardzo dobry nawyk - żywność napakowana jest chemią, więc warto wiedzieć, czego dostarczamy sobie i swoim najbliższym. Oto lista szkodliwych dodatków do żywności, które obecne są w naszej codziennej diecie.

d437q92
Jak wybrać wartościową i smaczną kiełbasę?
24-05-2016 18:40

Jak wybrać wartościową i smaczną kiełbasę?

Wśród klasyków, które najchętniej smażymy podczas imprez "pod chmurką" nadal prym wiedzie kiełbasa. Łatwo wrzucić ją nad ruszt czy nabić na patyki i obserwować, jak skwierczy nad ogniem. To popularny składnik wielu polskich potraw, w tym bigosu. Niestety, coraz trudniej kupić produkt dobrej jakości, wyrabiany zgodnie z tradycyjną recepturą. Za niską ceną i promocją w stylu "weź 2, a trzecie opakowanie dostaniesz gratis" często w pakiecie stoją MOM (mięso oddzielone mechanicznie), wzmacniacze smaku, woda i tłuszcz. Podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie kiełbasy.

Jak wybrać dobrą wędlinę?
03-02-2016 08:55

Jak wybrać dobrą wędlinę?

Statystyczny Polak zjada 77 gram rozmaitych wyrobów wędliniarskich na dobę, choć WHO zalecaną dawkę maksymalną ustanowiło na poziomie 50 gram, a eksperci podkreślają, by wszelkiego rodzaju kiełbas, bekonów i szynek jeść jeszcze mniej. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze i najzdrowsze wędliny.

Pleśniowe sery kontra spleśniały pomidor - czyli dobre i złe grzyby na talerzu
13-11-2015 10:49

Pleśniowe sery kontra spleśniały pomidor - czyli dobre i złe grzyby na talerzu

Czym więc różni się "zła" pleśń od "dobrej"? Co powinniśmy wiedzieć o każdej z nich i produktach, które je zawierają? Poznajmy tajemnice pleśni.

Wędliny domowej roboty
26-03-2015 09:32

Wędliny domowej roboty

Większość z nas uważa, że przygotowanie domowej wędliny zajmuje mnóstwo czasu i wymaga wielu etapów. Blogerka kulinarna Jolanta Perz-Straga opowiedziała, jak przy pomocy piekarnika przygotować tradycyjne wędliny. Warto zacząć około tygodnia przed planowaną konsumpcją. To doskonały pomysł na przysmak na święta i rodzinne spotkania.

10 najgorszych produktów w twojej lodówce
10-01-2013 16:02

10 najgorszych produktów w twojej lodówce

Wiemy, że fast foody powodują otyłość i problemy ze zdrowiem. Jednak niezdrowe jedzenie to nie tylko barowe hot dogi, hamburgery, pizza czy inne tłuste przekąski. W naszych lodówkach też znajdziemy wiele produktów, które jemy codziennie, nie do końca zdając sobie sprawę z ich szkodliwości.

d437q92
d437q92
Więcej tematów