Trwa ładowanie...
d2o672k
Temat

termin ważności

Jak czytać etykiety, by nie zaszkodzić zdrowiu?
06-06-2022 10:02

Jak czytać etykiety, by nie zaszkodzić zdrowiu?

Przede wszystkim: czytać. Dzięki znajomości składu produktu wiesz, co trafia do twojego koszyka i na talerz. Trzeba jednak mieć świadomość, jakie informacje producent umieszcza na etykiecie i jak je interpretować.

Produkty spożywcze nie lubią upałów. Jak je kupować i odpowiednio przechowywać?
03-08-2017 15:06

Produkty spożywcze nie lubią upałów. Jak je kupować i odpowiednio przechowywać?

Wysokie letnie temperatury, które sprzyjają naszemu samopoczuciu, niekoniecznie są dobre dla kupowanych produktów spożywczych. Dotyczy to przede wszystkim wędlin i nabiału. Czy wiesz, że pierwsze trudności możemy napotkać już w samym sklepie? Jak rozwiązać problem upałów i jak cieszyć się świeżością nabytych towarów?

8 sposobów, by nie marnować jedzenia
16-06-2017 09:09

8 sposobów, by nie marnować jedzenia

35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia – wynika z raportu przygotowanego przez Polską Federację Banków Żywności. Do jednego z najczęstszych powodów tego stanu rzeczy, poza przegapieniem terminu ważności, jest niewłaściwe jej przechowywanie. Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

Stop marnowaniu żywności. Z tymi trikami nie będziesz wyrzucać jedzenia
14-10-2016 12:09

Stop marnowaniu żywności. Z tymi trikami nie będziesz wyrzucać jedzenia

O tym, jak planować zakupy spożywcze i posiłki, aby ograniczyć marnowanie żywności rozmawiamy z Mają Lewandowską, dietetyk z Naturhouse Morena w Gdańsku.

6 największych kulinarnych mitów
23-06-2016 11:29

6 największych kulinarnych mitów

Gotowanie to jedno z przyjemniejszych, codziennych zajęć. Często jednak z przyzwyczajenia lub niewiedzy o popełnianym błędzie, powielamy zachowania w kuchni, które nie mają racji bytu. Niektóre z tych "mądrości" pogarszają jakość składników lub niepotrzebnie wydłużają proces przygotowywania potraw. Obalamy popularne mity dotyczące obchodzenia się z mięsem, mrożonymi produktami czy terminu ważności produktów spożywczych.

d2o672k
WeFood - supermarket, w którym sprzedają odpadki
26-02-2016 11:52

WeFood - supermarket, w którym sprzedają odpadki

Marnowanie żywności to jeden z głównych problemów współczesnego świata. To także zjawisko ukazujące wyjątkową przepaść pomiędzy państwami rozwiniętymi, a krajami trzeciego świata. W odpowiedzi wiele osób decyduje się przejść na freeganizm, czyli pozyskiwanie jedzenia ze śmietników, po wcześniejszej selekcji produktów nadających się do spożycia. Z ciekawą inicjatywą wyszedł też jeden z duńskich supermarketów i rozpoczął sprzedaż żywności, która w ramach środków zaradczych nierzadko zbyt wcześniej trafia do śmieci.

Zgniłe jest dobre, czyli "zepsute" przysmaki z całego świata
18-02-2015 20:45

Zgniłe jest dobre, czyli "zepsute" przysmaki z całego świata

Jeśli myślimy o dobrej, zdrowej kuchni, na myśl przychodzą nam świeże produkty - dobre warzywa, owoce, znakomite produkty nabiałowe, naturalnie przygotowywane wędliny i mięsa, wspaniałe, pachnące pieczywo. Jednak ludzie na całym świecie mają tendencję do wymyślania dań, które, na pierwszy rzut oka (i nosa) nie nadają się do niczego poza wyrzuceniem ich do śmietnika. Ich wspólną cechą jest to, że wyglądają i pachną jak zgniłe i zepsute. A jednak są wymyślnymi przysmakami, cenionymi przez smakoszy.

Produkty po terminie ważności - jeść czy wyrzucać?
07-02-2015 21:35

Produkty po terminie ważności - jeść czy wyrzucać?

Nie wszystko co przekroczy zalecany okres spożycia musi wylądować w koszu. Zgodnie z ogólną zasadą produkty o słonym smaku (np. kiszone ogórki), słodkie (dżem, miód), suszone (herbatniki) lub poddawane procesom fermentacji (jak kapusta kiszona) należą do grupy produktów o niskim stopniu ryzyka i nadają się do spożycia przez długi czas.

Czy warto czytać etekiety?
24-03-2011 10:29

Czy warto czytać etekiety?

Często nie chce nam się czytać nalepek, zapisanych drobnym maczkiem, na butelkach, pudełkach czy słoikach. Jednak etykiety produktów spożywczych to ważne źródło informacji.

d2o672k
d2o672k
Więcej tematów