Jej aksamitne listki mają silny aromat i ciekawy, lekko cierpki smak. Od wieków szałwię ceni się w kuchni śródziemnomorskiej – jest znakomitym dodatkiem do tłustych mięs, ryb, sałatek czy potraw z pomidorów. Posiada też imponujące wartości odżywcze.
Najbardziej jest znana w Bułgarii, Turcji, Grecji, Albanii i Macedonii. Niewątpliwie jest to roślina, którą powinniśmy poznać, by zadbać o nasze zdrowie, a napary z szałwii libańskiej powinniśmy pić tak często, jak tylko możemy. Zobacz film.
Prosto, dużo i pysznie. Kochamy kopytka, więc i gnocchi powinny zasmakować. Szczególnie z takimi dodatkami. Masło idealnie podbije smak kluseczek, a szałwia doda nieco aromatu. Takie danie można dowolnie komponować. Może z dodatkami pieczonych warzyw lub w towarzystwie mięsa? Włoski specjał w nowej odsłonie.
Rok dopiero się zaczął, a już pociągasz nosem? Możemy przybić sobie piątki. Witajcie w klubie tych, którzy początek roku powitali przeziębieniem. Wizyta u lekarza, dawka leków i… ziółka. Zestaw, który sprawdzi się idealnie. Tylko co pić, żeby organizm dostał dodatkowe wsparcie?
Dania z makaronem wcale nie muszą być tuczące i niezdrowe. Wystarczy ograniczyć ilość tłuszczu. Marta Żurek- Kondraciuk zaprezentowała przepis na makaron z szałwią i pomidorkami cherry.
Piotr Kucharski przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania pełne ziołowych aromatów. Wśród propozycji znalazł się kurczak szałwiowy, krem z białych szparagów z koperkiem oraz sałatka z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym. Na słodko zaś pojawiły się marynowane truskawki z cukrem miętowym.
Zdrowe odżywianie odgrywa istotną rolę w zwiększaniu wydajności fizycznej, ale dokonywanie trafnych wyborów żywieniowych może poprawić również funkcjonowanie mózgu. Jeśli masz problemy z pamięcią lub trudno ci się skupić, warto przeanalizować i ocenić codzienny jadłospis. Oto lista przekąsek, które znacznie poprawiają pracę mózgu.