Trwa ładowanie...
d13vzs3
Temat

papryka chili

Jak zmniejszyć ostrość potrawy? Patenty na uratowanie dania
18-11-2020 12:56

Jak zmniejszyć ostrość potrawy? Patenty na uratowanie dania

Choć wielu z nas uważa się za miłośników ostrych potraw, to daleko nam do naszych dalekowschodnich sąsiadów. Czasami zainspirowanie się azjatyckim przepisem czy dodatek obco brzmiącej mieszanki przypraw może zaskoczyć. Jak zmniejszyć ostrość potrawy?

Oto najostrzejszy miś na świecie. 900 razy pikantniejszy od jalapeño
08-07-2019 16:06

Oto najostrzejszy miś na świecie. 900 razy pikantniejszy od jalapeño

Mały gumowy niedźwiadek to super ostra mieszanka przypraw. Producenci twierdzą, że jest 900 razy ostrzejszy od jalapeño. To przekąska dla prawdziwych śmiałków.

5 faktów, których nie wiecie o papryczce chilli
03-07-2018 10:45

5 faktów, których nie wiecie o papryczce chilli

Wykorzystywana w wielu kuchniach świata, uwielbiana od wieków, niewielka papryka chilli obchodzi dziś swoje święto. Za co cenili ją Aztekowie? Dlaczego została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa? Czy jest naturalnym afrodyzjakiem? Zajrzyjcie do naszej galerii i przekonajcie się, czego nie wiecie o papryczce chilli.

Papryka – królowa węgierskiej kuchni. Wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć
11-08-2017 09:03

Papryka – królowa węgierskiej kuchni. Wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. To warzywo otwiera w kuchni szerokie pole do popisu. Pochodzi prawdopodobnie z Kolumbii. Do Europy trafiła za sprawą konkwistadorów. Węgrzy nazywają ją "czerwonym złotem". Zobacz, co się kryje w papryce oraz, jak wykorzystać ją w kuchni.

Papryka - witaminowa królowa
22-04-2015 17:33

Papryka - witaminowa królowa

Jalapeno, habanero, hungarian hot, bell... Odmian papryki są setki. Różnią się kształtem, wielkością, barwą, smakiem i przede wszystkim ostrością. Choć w Polsce najczęściej sięgamy po słodką paprykę bell, warto dowiedzieć się czegoś więcej o innych odmianach. Papryka pochodzi z Ameryki południowej. W Peru to warzywo uprawiano już 2000 lat temu. Za jej europejską stolicę uważa się Węgry. Mimo to także w Polsce mamy szansę spróbować, powąchać, obejrzeć i porozmawiać o ponad 100 odmian tego smacznego warzywa. Wystarczy wybrać się do Przytyka, czyli naszego rodzimego "paprykowego zagłębia". To właśnie Przytyk i gminy ościenne produkują na polski rynek przeszło 60 tys, ton papryki rocznie, co stanowi ok. 80 proc. całkowitej produkcji Polski. Najlepszą okazją, by bliżej zapoznać się ze wszystkim odsłonami papryki jest wizyta na corocznych Ogólnopolskich Targach Papryki, które w tym roku odbędą się 16. sierpnia. W oczekiwaniu na tą ostrą imprezę, można jednak o papryce poczytać.

d13vzs3
Najostrzejsza papryczka świata
25-10-2013 11:08

Najostrzejsza papryczka świata

Najostrzejszą papryczkę świata, czyli The Trinidad Scorpion Butch T wyhodowano w Australii. Jak bardzo jest pikantna może świadczyć chociażby fakt, że bez rękawiczek najlepiej w ogóle jej nie dotykać. A przed przygotowaniem np. salsy dodatkowo trzeba założyć maskę i specjalny kombinezon, by zabezpieczyć się przed ?diabelskimi oparami?.

d13vzs3
d13vzs3
Więcej tematów