Trwa ładowanie...
d2h7pda
Temat

omega-3

Król twojej kuchni. Jak wybrać najlepszy olej roślinny?
03-01-2022 15:19

Król twojej kuchni. Jak wybrać najlepszy olej roślinny?

Oleje roślinne to doskonałe źródło niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych oraz nieoceniony składnik wartościowych i pożywnych dań. Wśród wielu dostępnych na rynku tłuszczów roślinnych niekwestionowaną gwiazdą jest olej rzepakowy. Przekonaj się, dlaczego warto spożywać go każdego dnia.

Król wśród olejów. Omega 3, wysoka zawartość witamin i wyjątkowy wpływ na zdrowie
09-06-2021 22:41

Król wśród olejów. Omega 3, wysoka zawartość witamin i wyjątkowy wpływ na zdrowie

Dla nikogo nie powinno być tajemnicą, że odpowiednie żywienie jest jedną z głównych składowych zdrowego stylu życia. Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien dostarczać wszystkich makroskładników, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Skupimy się na tych ostatnich. A właściwie jednym z nich – polskim oleju rzepakowym, który niesie w sobie potężną dawkę zdrowia!

5 najzdrowszych gatunków ryb. Już nigdy nie sięgniesz po inne!
01-12-2020 14:10

5 najzdrowszych gatunków ryb. Już nigdy nie sięgniesz po inne!

Rzadko spożywamy ryby, a jeśli już – nie zastanawiamy się nad tym, czy są zdrowe, czy nie. Błędnie zakładamy, że każda ryba jest lepszym wyborem niż mięso wieprzowe. Nie do końca tak jest, ale na szczęście są ryby, które możemy jeść na zdrowie.

Olej lniany budwigowy – co to jest?
20-02-2020 11:23

Olej lniany budwigowy – co to jest?

Ma bursztynowy kolor, intensywny zapach i lekko orzechowy smak. Jednak jego największą zaletą jest imponujące stężenie cennych kwasów omega-3, nawet kilkadziesiąt razy wyższe niż w oliwie z oliwek. Jak wykorzystać olej lniany budwigowy w kuchni?

Nie łącz ryb z tymi produktami
29-01-2020 14:03

Nie łącz ryb z tymi produktami

Ryby powinny być stałym elementem naszej codziennej diety. Zawierają mnóstwo składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi. Warto jednak wiedzieć, że nie powinniśmy łączyć ich z niektórymi produktami spożywczymi. Oto wspomniane produkty oraz powody, dla których lepiej tego nie robić.

d2h7pda
Awokado na słodko i pikantnie
05-09-2015 08:29

Awokado na słodko i pikantnie

Bloger i cukiernik Bartek Boratyn przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy bazujące na awokado. Zdradził przepis na praliny z awokado i pistacjami oraz stek wołowy z salsą z awokado.

Wędzona ryba - pyszna, ale czy zdrowa?
12-06-2015 09:50

Wędzona ryba - pyszna, ale czy zdrowa?

Wędzenie jest doskonałym sposobem na zachowanie trwałości oraz zapewnienie niepowtarzalnego aromatu i smaku ryb. Tak przygotowane świetnie sprawdzą się jako danie główne, ale mogą stanowić też dodatek do sałatek, kanapek czy rozmaitych past. W Polsce najchętniej sięgamy po wędzoną makrelę i łososia, które można kupić niemal w każdym supermarkecie. Jednak czy takie ryby są zdrowe?

Nasiona hemp - najzdrowsze nasionka świata
20-04-2015 07:36

Nasiona hemp - najzdrowsze nasionka świata

Są w Polsce mało popularne, a szkoda, bo nasiona hemp to potężne źródło kwasów omega-3 i omega-6 oraz wielu innych dobroczynnie wpływających na zdrowie składników. Mówi się, że są darem natury i najzdrowszymi nasionami świata. Warto się do nich przekonać również ze względu na łatwość zastosowania w kuchni.

Jedzenie ryb obniża ryzyko cukrzycy
20-01-2014 14:29

Jedzenie ryb obniża ryzyko cukrzycy

Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy krwi pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 - wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii w Kuopio. Źródłem tych kwasów są ryby i oleje rybne.

Jedz pstrągi!
25-10-2013 11:35

Jedz pstrągi!

Wielu amatorów smażonego pstrąga specjalnie po to danie wybiera się w góry. Rzeczywiście pstrągi pluskają w górskich potokach Beskidów, Tatr czy Sudetów. Nie trzeba jednak robić kulinarnych pielgrzymek zbyt daleko. Pyszne pstrągi hodowlane dostaniemy przecież w całej Polsce. Warto sięgać po nie jak najczęściej.

d2h7pda
W czym siedzi najwięcej kwasów omega?
29-01-2013 10:26

W czym siedzi najwięcej kwasów omega?

Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich rolą jest obniżanie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, poprawa pamięci i koncentracji, utrzymanie ciśnienia krwi w normie czy ochrona przed zawałem.

Który olej do smażenia, a który do sałatki?
26-06-2012 15:04

Który olej do smażenia, a który do sałatki?

Większość z nas ma w domu tylko jeden rodzaj roślinnego tłuszczu i używa go praktycznie do wszystkiego. W ten sposób nie tylko nie wykorzystujemy cennych właściwości różnych olejów, ale też często narażamy własne zdrowie

Jaką rybę wybrać?
25-10-2013 11:14

Jaką rybę wybrać?

Ryby są uznawane za wartościowy element diety. Powinny znaleźć się w menu przynajmniej 2?3 razy w tygodniu. Nie bez znaczenia jest jednak to, jaką rybę wybierzemy. Zawartość składników odżywczych w ich mięsie może bowiem znacznie się różnić. Zależy ona między innymi od gatunku, warunków hodowli oraz sposobu utrwalania i przechowywania.

Tłuste ryby mogą chronić przed demencją
25-10-2013 10:49

Tłuste ryby mogą chronić przed demencją

Zwiększone spożycie ryb przez osoby starsze może zmniejszyć ryzyko demencji - potwierdziły zakrojone na szeroką skalę badania przeprowadzone w Chinach, Indiach i Ameryce Południowej, o których informuje "American Journal of Clinical Nutrition".

d2h7pda
d2h7pda
Więcej tematów